Βιοκλιματική ανάπλαση του κεντρικού πεζοδρόμου του Βελεστίνου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

0
12

Αναβαθμίζεται αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά ο κεντρικός πεζόδρομος του Βελεστίνου  από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας και παράλληλα  αναδεικνύονται  τα ευρήματα αρχαίου τείχους που σήμερα είναι καλυμμένα με πρόχειρη κατασκευή. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 950.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Ιγγλέσης και Θανάσης Μόρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Γιάννης Τέας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας Κώστας Φλαμπούρης.

«Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές μας υπηρεσίες υλοποιούμε το επόμενο διάστημα ένα έργο ουσίας στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων και αλλάζει την εικόνα στο κέντρο του  Βελεστίνου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με  στρατηγικό σχέδιο, προγραμματισμό, χρηματοδότηση και κατασκευή  εκσυγχρονίζουμε τον κεντρικό πεζόδρομο του οικισμού, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός, πιο λειτουργικός, πιο πράσινος και  φιλικός στο περιβάλλον» προσθέτει ο  Περιφερειάρχης.

Βιοκλιματική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση

Το έργο αφορά παρεμβάσεις σε  συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., στον κεντρικό  πεζόδρομο του Βελεστίνου  που αποτελεί βασικό άξονα του οικισμού με μήκος περί τα 200 μ. και πλάτος περί τα 17 μ. Περιλαμβάνονται:

-Προεργασίες-αποξηλώσεις: Αποξήλωση φωτιστικών, πλακών πεζοδρόμου και αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια.)

-Εκσκαφές-χωματουργικά: εκσκαφές για τη διαμόρφωση των επιπέδων και θεμελίων για την όδευση των δικτύων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης και τη διαμόρφωση των παρτεριών.

-Υποβάσεις Δαπεδοστρώσεων: Το υφιστάμενο έδαφος θα συμπυκνωθεί με μηχανικά μέσα, θα διαστρωθεί στρώση σκύρων 3Α μέσου πάχους 10εκ., στρώση άμμου λατομείου πάχους 5εκ., συμπίεση και συμπύκνωση με μηχανικά μέσα, πλάκα ελαφρά οπλισμένου σκυροδέματος με πλέγμα Τ131 πάχους 10 εκ. και επίστρωση με τελικό δάπεδο

-Δαπεδοστρώσεις με κυβόλιθους τσιμέντου διαστάσεων 10Χ10Χ6 εκ (όπως ορίζονται από τα σχέδια)

-Δαπεδοστρώσεις με ακανόνιστες πλάκες φυσικών λίθων (όπως ορίζονται από τα σχέδια)

-Δαπεδοστρώσεις με συνδυασμό πλακιδίων μαρμάρου 20Χ20εκ. και 10Χ20εκ. (όπως ορίζονται από τα σχέδια)

-Χαράξεις δαπεδοστρώσεων με συνδυασμό πλακών μαρμάρου και κυβολίθων (όπως ορίζονται από τα σχέδια)

-Διαμόρφωση ξύλινου δαπέδου στην περιοχή της υφιστάμενης τάφρου αρχαιοτήτων (όπως ορίζονται από τα σχέδια)

-Επικάλυψη υφιστάμενης τάφρου αρχαιοτήτων με κρύσταλλα ειδικών προδιαγραφών.

-Τοποθέτηση φωτιστικών εξωτερικών χώρων.

-Κατασκευή ξύλινων καθιστικών με βάσεις από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα διατομής Γ, εντός των οποίων τοποθετείται κηπευτικό χώμα και φυτεύσεις.

-Τοποθέτηση κάδων κυλινδρικής μορφής (όπως ορίζονται από τα σχέδια)

-Φυτεύσεις φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων σε αναλογία 2:1 με θετική επίδραση στο μικροκλίμα και τέλος

-Κατασκευή δικτύου άρδευσης για τη βλάστηση.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.