Στέγες πολιτισμού σε Μικρό Περιβολάκι και Άγιο Γεώργιο

0
4

Στέγες πολιτισμού θα αποκτήσουν το Μικρό Περιβολάκι και ο Άγιος Γεώργιος Φερών στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς προκηρύχτηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχων, που θα αναλάβουν την ανακατασκευή δυο κτιρίων.

Ο προϋπολογισμός για την ανακατασκευή δημοτικού κτιρίου για τη δημιουργία χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Μικρό Περιβολάκι ανέρχεται στις 135.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο προϋπολογισμός για την ανακατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου στον Άγιο Γεώργιο Φερών ανέρχεται στις 315.000 ευρώ.

Το έργο στο Μικρό Περιβολάκι αφορά την ανακατασκευή ισογείου δημοτικού κτιρίου και ανάπλαση-περιποίηση του περιβάλλοντα χώρου του, που προορίζεται ως χώρος έκθεσης άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Το ισόγειο λιθόκτιστο κτίσμα με επικάλυψη από στέγη με κεραμίδια, αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες, χώρο γραφείων, βοηθητικού χώρου και WC, συνολικής επιφανείας 173,76 τ.μ., σε οικόπεδο επιφανείας 2.558,44 τ.μ.

Η κύρια όψη του προτεινόμενου κτιρίου, προς τον αύλειο χώρο, είναι η ανατολική, που έχει και τα περισσότερα ανοίγματα (μεγάλα παράθυρα) καθώς και ημιυπαίθριο χώρο (με ξύλινο στέγαστρο) που οδηγεί στην κύρια είσοδο του κτιρίου. Οι περιμετρικοί φέροντες τοίχοι του κτιρίου είναι αργολιθοδομές, αρκετά καλοκτισμένες, πάχους 0,60 m περίπου. Οι τοίχοι περιμετρικά τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά είναι επιχρισμένοι. Η στέγη του οικήματος είναι ξύλινη. Η γρυπίδα διαμορφώνεται με προεξοχή 0,30 m.

Οι προτεινόμενες εργασίες ανακατασκευής στο κτίριο έχουν στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε μελλοντικό χρόνο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ως χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα σημαντικά εκθέματα (απολιθωμένων θηλαστικών, ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών) προϊστορικής εποχής και ανυπολόγιστης αξίας από το Μουσείο Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες είναι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές.

Στον Άγιο Γεώργιο Φερών
Το έργο αφορά την ανακατασκευή δημοτικού κτιρίου για την δημιουργία χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το υπάρχον ισόγειο πέτρινο κτίσμα με επικάλυψη από στέγη με κεραμίδια, έχει συνολική επιφάνεια 221,91τ.μ., σε οικόπεδο επιφανείας 881,71 τ.μ.
Η χρήση του ανακαινισμένου χώρου του κτίσματος (από εγκαταλελειμμένο κτίσμα – παλαιό Σχολείο) θα δώσει νέα πνοή και κίνητρα για δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Το κτίριο μετά την ανακατασκευή του θα χρησιμοποιηθεί για τις εκδηλώσεις συλλόγων, νεολαίας, εκδηλώσεις παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις τοπικών σχηματισμών.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.