ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ: (Γνώμη) Η πτώση της Χρυσής Αυγής. Η μη χορήγηση ελαφρυντικών στο “Διευθυντήριο” της Χρυσής Αυγής.

0
45

Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελει ισχυρό τεκμήριο πρότερου σύννομου βίου αλλά μαχητό.

Τιμωρήθηκε περισσότερο η αντικοινωνική,παραβατική & αντιδημοκρατική πολιτική δράση της .

Η διαφαινόμενη μη αναγνώριση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ελαφρυντικών περιστάσεων του Αρθρου 84 ΠΚ μετα την πρόταση τηε κ Εισαγγελέως έδρας των ποινών κάθειρξης 13 ετών στα ηγετικά στελέχη τον ηγετικό πυρήνα της καταδικασθείσης ΧΑ πλήν ορισμένων μεταμεληθέντων πρ βουλευτών και στελεχών για τους οποίους προτάθηκε η αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης της έμπρακτης μετανοίας ήγειρε και προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιπαράθεση στον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας.
Η ίδια Εισαγγελέας πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικό για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και απόρριψη των προταθέντων ελσφρυντικών για τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ.

Οι ελαφρυντικές περιστάσεις Άρθρου 84 ΠΚ προβλέπονται για να εξατομικεύεται η ποινή σε κάθε πρόσωπο και ανάλογα με τις περιστάσεις τέλεσης μιας αξιόποινης πράξης.
Η κρίση του Δικαστηρίου της ουσίας περί παροχής ή μη ελαφρυντικής περίστασης ανάγεται στην ανέλεγκτη αναιρετικά κρίση του.

Είναι αυτοτελής ο ισχυρισμός αναγνώρισης συγκεκριμένων ελαφρυντικών περιστάσεων στο πρόσωπο του κατηγορουμένου κατα το Άρθρο 84 παρ 2 στοιχ α,β,γ,δ και ε του ΠΚ αφού η παραδοχή του οδηγεί στην επιβολή μειωμένης ποινής κατά το μέτρο του Άρθρου 83ΠΚ υπλο την προϋπόθεση της προβολής του κατά τρόπο σαφή και ορισμένο με παράθεση πραγματικών περιστατικών.

Το Δικαστήριο ουσίας κατά τον ακροαματικό έλεγχο κάθε υπόθεσης έχει δικαιοδοσία αυτεπάγγελτα και όχι υποχρέωση να ερευνήσει αν συντρέχουν οι προβλεπόμενες σπο το Άρθρο 84 ΠΚ προϋποθέσεις για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων οι οποίες επιφέρουν μείωση της ποινής δεν είναι όμως υποχρεωμένο να προβεί οίκοθεν στην αιτιολόγηση ή μη της συνδρομής τέτοιας περίστασης που δεν ζητήθηκε από τον κατηγορούμενο.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο που θα επανεξετάσει την πολύκροτη υπόθεση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία ως προς την νομική και ουσιαστική βασιμότητα της κατηγορίας της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση δεν θα επανεξετάσει τους απορριφθέντες αυτοτελείς ισχυρισμούς αναγνώρισης της ελαφρυντικής περίστασης Άρθρου 84 παρ 2ΠΚ περί πρότερου σύννομου βίου αν δεν επανυποβληθεί στο δεύτερο βαθμό Δικαστήριο η σν.στην Έκθεση έφεσης δεν περιέχεται ως ειδικός λόγος εφέσεως.

Η ύπαρξη και επίκληση λευκού ποινικού μητρώου η εργασία και η δημιουργία οικογένειας συνεκτιμώνται αλλά δεν αρκούν για την αναγνώριση του ελαφρυντικού Άρθρου 84 παρ 2ΠΚ δλδ του σύννομου βίου που προηγήθηκε του αδικήματος αν δεν αποδειχθει ότι ο κτγρμνος έζησε μια έντιμη ατομική,επαγγελματική οικογενειακή και γενικότερα κοινωνική ζωή αν ο αυτοτελής αυτός ισχυρισμός δεν είναι ιρισμένος και νομικά βάσιμος.

Δλδ να αποδεικνύεται ο σύννομος βίος με σύννομη και θετική συμπεριφορά με συγκεκριμένα περιστστικά και στοιχεία που θεμελιώνουν την εν λόγω ελαφρυντική περίσταση.
Ακόμη και η καταδίκη για πλημμεληματική πράξη ελαφρά αδικήματα μικρής ηθικής και ποινικής απαξίας δεν αποκλείει δεν αναιρεί την χορήγηση του ελαφρυντικού Άρθρου 84παρ 2ΠΚ.

Φρονώ ότι η μη επαρκώς αιτιολογημένη αναμενόμενη με εξάντληση αυστηρότητας στα όρια της εκδίκησης απόρριψη των ελαφρυντικών θα ελεγχθεί σε δεύτερο βαθμό για την ορθότητα της και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι αναμφισβήτητα πολιτικοποιήθηκε ανεπίτρεπτα μια αμιγώς ποινική δίκη και το Δικαστήριο λειτούργησε υπο το βάρος της αφόρητες πίεσης της κοινής γνώμης και των συστημικών ΜΜΕ που προκαταλαμβάνουν και προκρίνουν την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση η καταδικη υπο επιβαρυντικές περιστάσεις δεν αποκλείει την αναγνώριση στον δράστη ελαφρυντικής περίστασης η δε παραδοχή της κατ επάγγελμα τελέσεως των άδικων πράξεων δεν αντιφάσκει προς την αναγνώριση της συνδρομής στο πρόσωπο του κτγρμνου της ελαφρυντικής περίστασης του πρότερου σύννομου βίου.

Ακόμη και για την αναγνώριση της ειλικρινούς μετανοίας Αρθρ 84παρ 2 εδ δΠΚ ως λόγος που επηρεάζει την ποινική μεταχείριση του δράστη δεν αρκει η δήλωση ότι μετανόησε για οτι έπραξε αλλα απαιτείται να αναφέρονται πραγμσυικά περιστστικά εκδήλωσης της ειλικρινούς μεταμέλειας δλδ να συνδυάζεται με πραγματικά περιστατικά τα οποία μαρτυρούν ότι αυτός μεταμελήθηκε ειλικρινώς και οτι αυτή εκδηλώθηκε εμπράκτως και ότι δεν επεδίωξε μόνον προσχήματα αλλά αποτελεσματικά να μειώσει τις συνέπειες των πράξεων του.

Πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστστωμένα τόσο η χορήγηση όσο και η μη χορήγηση κάποιας αιτήσεις ελαφρυντικής περίστασης
Η εθνικιστική ακροδεξιά νεοναζιστική ΧΑ που προσέγγισε εξαθλιωμένους απογοητευμένους απο την πολιτική των κομμάτων της μεταπολίτευσης και κεφαλαιοποίησε τον θυμό των Ελλήνων εκπροσωπεί τον λεγόμενο πατριωτικό χώρο έδρασε με βεβαιότητα έκνομα, αξιόποινα εντός και εκτός Βουλής και αποτέλεσε κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας με ποικίλες άδικες επιθέσεις σε βάρος κοινωνικών ομάδων αντιπάλων ή αλλοδαπών με αποκορύφωση την δολοφονία Παύλου ΦΥΣΣΑ με μεθόδευση με συσχετισμό ποινικών δικογραφιών για εγκληματική δράση νικήθηκε, ηττήθηκε τελικά συνετρίβη νομικά, δικαστικά έστω σε πρώτο βαθμό με ηπιότερες ελαφρύτερες ποινές μετά τον Ν4619/19 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα βρεθεί στην φυλακή αλλά όχι πολιτικά ιδεολογικά όπως θα έπρεπε και θα ήταν φυσιολογικό και αναγκαίο με αποδοκιμασία από το εκλογικό σώμα ώστε να εξοβελισθει να αποβληθεί πλήρως οριστικά από την πολιτική ζωή της χώρας.

Φρονώ ότι τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών θα καταλήξουν στην φυλακή μέχρι το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο εφόσον η ασκηθησόμενη Έφεση δεν θα έχει ανασταλτική δύναμη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.