Βάσεις 2023: Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν τα μόρια – Η… ειρωνία με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο

0
3

Το καλοκαίρι για τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2023 ξεκινά… τώρα, καθώς την Πέμπτη βγήκαν οι βαθμοί για τα ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, με τους χιλιάδες τελειόφοιτους να μαθαίνουν πως έγραψαν και αν έχουν ελπίδες για τη σχολή που θέλουν να φοιτήσουν. Νέες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023.

Τα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών Πανελληνίων έδειξαν πως οι περισσότεροι αριστούχοι βρίσκονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, το οποίο αναμένεται να έχει και την υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η ειρωνεία είναι πως το 2ο πεδίο – το οποίο είναι και το πιο απαιτητικό – είναι εκείνο που αν και έχει τις περισσότερες θέσεις εισακτέων και τα περισσότερα τμήματα, έχει μικρή ζήτηση, άρα και πολλές κενές θέσεις για τη φετινή χρονιά.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι περισσότεροι θα αναζητήσουν… καταφύγιο σε κάποιο τμήμα του 4ο Πεδίου, που έχει και τη χαμηλότερη ΕΒΕ.

Η ΕΒΕ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να έχει ΕΒΕ στο 9,3 και το 1ο Επιστημονικό στο 9,4. Τέλος το 4ο πεδίο, που είναι και το πολυπληθέστερο των ΑΕΙ της χώρας, πιθανότατα θα διαμορφώσει ΕΒΕ 8,4.

Βάσεις 2023: Πού ανεβαίνουν – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Για φέτος δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, σύμφωνα με Τα Νέα στις Βάσεις εισαγωγής, με τα περισσότερα τμήματα να μην έχουν μεγάλες αυξομειώσεις.

Η αγωνία των οικογενειών των νέων φοιτητών θα τελειώσει για το 2023 στα τέλη του Ιουλίου, όταν και το υπ. Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

  • 1ο Επιστημονικό: Στο πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως Νομική, Σχολές Ψυχολογίας, ΜΜΕ είχαν καλύτερες επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά, όπως και στα Λατινικά. Αναμένεται να δούμε μικρή αύξηση των Βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις στις σχολές χαμηλής και μεσαίας ζήτησης.
  • 2ο Επιστημονικό: Εδώ βρίσκονται και οι περισσότεροι αριστούχοι φέτος. Έτσι περιμένουμε μικρή άνοδο των βάσεων στις υψηλές σχολές και αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλής ζήτησης.
  • 3ο Επιστημονικό: Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στις βαθμολογίες, με τα αποτελέσματα να είναι περίπου ίδια με τα περυσινά. Οι κοινές σχολές που υπάρχουν και στο 2ο πεδίο θα παρουσιάσουν μικρές αυξοιμειώσεις
  • 4ο Επιστημονικό: Στο πεδίο αυτό, τα παιδιά έγραψαν καλύτερα σε όλα τα μαθήματα εκτός από το ΑΟΘ. Γενικά δεν αναμένονται εκπλήξει και οι βάσεις σε όλα τα επίπεδα θα είναι χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές και θα δούμε μικρές αυξομειώσεις
Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.