Β. Νουλέζας. ΔιαβουλευτικήΔημοκρατία. Σύνταγμα (βέλτιστο) & ποινική ευθύνηΥπουργών. Αστικές & Ποινικές ευθύνες Υπουργών

0
3

Επιβεβλημένη είναι πλέον η συνταγματική αναθεώρηση κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.
Η συνταγματική νομοθέτηση

όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση και προνόμιο της πολιτικής τάξης με αποκλεισμό τών πολιτών.
Απαραίτητη είναι η ενεργός συμμετοχή και ανάμιξη των πολιτών στήν διαδικασία παραγωγής και τροποποίησηςτου Συντάγματος σε σύμπραξη με τήν επιστημονική κοινότητα
Αρκει να μην φθάσουμε στο ακραίο φαινόμενο του συνταγματικού λαϊκισμού διότι αυτός ο κίνδυνος πάντοτε ελλοχεύει.

Σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαικές χώρες μετέχουν οι πολίτες, οι υπουργοί σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία ή Ιταλία με κάποιες αποκλίσεις δικάζονται με τις κοινές ποινικές διατάξεις, στην Ελλάδα ακόμη υπάρχουν ισχύουν οι αναχρονιστικκές αγκυλώσεις, η Βουλή αδειδοτεί και εγκρίνει την ποινική δίωξη μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική που προκάλεσε την ανείπωτη εθνική τραγωδία και στοίχισε 87 ανθρώπινες ψυχές προκύπτουν σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις ενοχής καιεγκληματικές αμέλειες του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα ο οποίος σημειωτέον δεν διέγνωσε λάθη!, και ευθύνεται για την αργή καθυστερημένη κινητοποίηση των μηχανισμών κατάσβεσης των πυρκαγιών και της μή έγκαιρης εκκένωσης των φλεγόμενων περιοχών και προστσσίας των πολιτών.

Δηλαδή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από κοινού κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση με ενδεχόμενο δόλο της παράβασης καθήκοντος.
Αν φθάσουν οι μηνύσεις για τα διαπραχθέντα κακουργήματα ή πλημμελήματα στην Βουλή η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) κατά την σύνηθη πρακτική θα καταψηφίσει την παραπομπή του λόγω κομματικής ή πολιτικής αλληλεγγύης.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν έννομο συμφέρον να στραφούν νομικά εναντίον του κράτους ζητώντας αστική αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας κατά άρθρ.914 ΑΚ.

Για αυτό η γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση και βαθιά τομή για την αποδέσμευση της κωλλυσιεργούσας νονίμως σε τέτοιες περιπτώσεις Βουλής σε περιπτώσεις ποινικών διώξεων κατά Υπουργών όπως λ.χ. για την επιβολή των Μνημονίων είναι πιά αναπόφευκτη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Βασίλης Δ. Νουλέζας
Δικηγόρος

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.