Τρ. Παπαϊωάννου, περί αδήλωτων τετραγωνικών: Μέτρο δίκαιο… ή τέχνασμα για την σωτηρία των δήμων;

  0
  43

  Ο «κομουνιστής» Υπουργός Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κάτι ξέχασε ή όπως φαίνεται κάτι μεθοδεύει επίτηδες στο Νόμο που έβγαλε περί αδήλωτων τετραγωνικών. Ο κόσμος έτρεξε να δηλώσει τα σωστά τετραγωνικά για να γλιτώσει (με βάση το Νόμο του Υπουργού) την επιβολή αναδρομικών εικοσαετίας.

  Πως σας φαίνεται ο Νόμος;

  Αρχικά δίκαιος για να μην πληρώνουν άλλοι στα κανονικά τετραγωνικά και άλλοι σε λιγότερα. Επίσης φαίνετε να βοηθάει τους δημότες γιατί δίνει τη δυνατότητα να μην πληρώσουν αναδρομικά για όσα τετραγωνικά είχαν αδήλωτα. Δεν βλέπω να γκρίνιαξε κανείς. Ακόμη και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) δεν αντέδρασε. Το μόνο που κάνει είναι να ζητά παρατάσεις. Άρα είναι θετικό το μέτρο. Ναι.. Το μέτρο είναι θετικό αλλά κάτι «ξέχασε» να προσθέσει στο Νόμο ο πανέξυπνος Υπουργός.

  Δεν υποχρεώνει ρητά τους Δήμους τώρα τον Οκτώβριο που θα ψηφίσουν τα τέλη για το 2021 και ξέρουν πόσα τετραγωνικά επιπλέον έχουν δηλωθεί στον καθ ένα, να κάνουν πλέον τις μελέτες των ανταποδοτικών τελών με τα νέα αυξημένα τετραγωνικά και να προβούν σε αντίστοιχες μειώσεις. Αν υπήρχε τέτοια ρητή πρόβλεψη θα έμπαινε φρένο στις προθέσεις των περισσότερων Δημάρχων που έχουν σκοπό να μειώσουν κάθετα τα τέλη με ένα μικρό ποσοστό για να βγουν εκ των υστέρων και να πουν ότι επί των ημερών τους έκαναν μείωση τελών. Από την άλλη θα εισπράξουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από πριν και αυτός είναι ένας τρόπος για τη σωτηρία τους.

  Ποιο συγκεκριμένα…Ο Νόμος περί επιβολής τελών λέει ότι: Ο κάθε Δήμος πρέπει να γνωρίζει τι έξοδα έχει για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και μετά ανάλογα τα έξοδα και τα τετραγωνικά των σπιτιών των δημοτών του να καθορίσει το ύψος των τελών που θα επιβάλει έτσι ώστε να ισοσκελίζονται τα έσοδα με τα έξοδα στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Έτσι επιτυγχάνεται η αρχή της ανταποδοτικότητας άσχετα ποιοι Δήμοι τα εφάρμοζαν. Με την ανοχή του Κράτους φυσικά. Αυτά έλεγε πάντα ο Νόμος (και ορθώς) περί τελών και αρχής ανταποδοτικότητας. Δεν είναι επιχείρηση ο Δήμος για να βγάζει κέρδος από τα τέλη.

  Ποιος από εσάς πιστεύει ότι οι Δήμοι θα ακολουθήσουν τα παραπάνω αν δεν τους υποχρεώσει ρητά ο Υπουργός με το νέο Νόμο του; Τώρα θα μου πείτε εδώ δεν αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ (το πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο των ιδιοκτητών ακινήτων) ποιος περιμένω να αντιδράσει; Ο απλός πολίτης; Και κάτι ακόμη… ο Νόμος του συγκεκριμένου Υπουργού ξέχασε να κάνει και μία πρόβλεψη (οικονομικής επιβράβευσης) για τους βλάκες (το βλάκες χωρίς εισαγωγικά) πολίτες που πλήρωναν μέχρι σήμερα τέλη σωστά γιατί είχαν όλα τα τετραγωνικά τους δηλωμένα.

  Κατά τα άλλα ο συγκεκριμένος Νόμος είναι δίκαιος…. Όμως όπως όλα δείχνουν σκόπιμα έχουν ξεχάσει να προσθέσουν όσα ανέφερα. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 έληξε η προθεσμία δηλώσεων των τετραγωνικών Μόνο οι πληγείσες περιοχές της περασμένης θεομηνίας έχουν ακόμη παράταση. Με βάση το Νόμο κάθε Οκτώβριο οι δήμοι κάθε χρόνο ψηφίζουν το ύψος των τελών για τον επόμενο χρόνο. Να θυμόσαστε το άρθρο μου και θα τα συζητήσουμε τον Ιανουάριο πού όλα θα έχουν τελειώσει και πλέον θα πληρώνουμε με τα νέα τετραγωνικά συν τα αναδρομικά του 2019 που θα μας στείλουν για τα επιπλέον τετραγωνικά που τους δηλώσαμε. Γιατί ως γνωστόν ο Νόμος του Υπουργού επιβάλει τις νέες χρεώσεις από 1/1/2019 όπως θυμόσαστε… Τώρα θα μου πείτε…. Ας κάνουμε ακόμη ένα κουράγιο…Πριν λίγα χρόνια σώσαμε το κράτος από την οικονομική καταστροφή όταν δεχθήκαμε μείωση μισθών συντάξεων κλπ κλπ….. Θα κωλώσουμε τώρα να σώσουμε και τους Δήμους;

  Μια τελευταία περιέργεια έχω για το θέμα. Τους πολίτες τους καταλαβαίνω να μην το γνωρίζουν για να γκρινιάξουν. Οι δημοσιογράφοι που είναι; Κι αυτοί δεν το ξέρουν;

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.