Τι σημαίνει και πώς προέκυψε η φράση «δεν έχεις τσίπα» πάνω σου;

0
0

Είναι γνωστό πως οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Τι σημαίνει όταν λέμε δεν έχουν τσίπα; Aπό πού ήρθε η λέξη αυτή που σημαίνει πέτσα, δέρμα, ή και αλλιώς ντροπή! Σήμερα μάλλον όλοι γνωρίζουν την τσίπα και τους ξετσίπωτους.
Παλαιότερα λεξικά έγραφαν πως τσίπα είναι ο λεπτός υμένας που περικαλύπτει κάτι, ιδιαιτέρως δε παρέπεμπαν στην πέτσα του γάλακτος. Ήταν μια λέξη της δημοτικής, η οποία χρησιμοποιούνταν σε διάφορα μέλη της Ελλάδας.

Λέγεται πως στο Βυζάντιο οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες, μπορούσαν να διασκεδάζουν αλλά έχοντας έναν μανδύα “την τσίπα” που έκρυβε το μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι της με λεπτό ύφασμα.

Το 1883 ο γιατρός Παναγιώτης Ποταγός, καταγόμενος από τη Βυτίνα ισχυρίσθηκε ότι η λέξη «τζίπα», με την έννοια του δόγματος, είναι πελασγική. Έπειτα ο γνωστός φιλόλογος Ιάκωβος Δραγάτσης (1853-1935) ανέφερε πως συναντούσε τη λέξη να χρησιμοποιείται από κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, ίσως δε να την χρησιμοποιούσαν και σε άλλες περιοχές.

Πάντως, η λέξη καταγράφηκε στο καθημερινό λεξιλόγιο και σήμερα μάλλον όλοι γνωρίζουν την τσίπα και τους ξετσίπωτους.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.