ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού

0
21

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• Εσωτερικών
Θέμα: «Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα»
Το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ υψηλό διότι η ΔΕΗ τιμολογεί τις Δ.Ε.Υ.Α. με τιμολόγιο γενικής χρήσης. Οι πρόσφατες αυξήσεις της ΔΕΗ επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, αλλά και στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη ΔΕΗ. Η υγειονομική κρίση που επέφερε μείωση της εισπραξιμότητας και συνακόλουθα των εσόδων των Δ.Ε.Υ.Α. κατέστησε δυσβάστακτο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α.
Αλλά, και όσον αφορά στο αρδευτικό ρεύμα οι Δ.Ε.Υ.Α. τιμολογούνται με υψηλότερο τιμολόγιο από αυτό των Δήμων, όταν διαχειρίζονται την άρδευση. Η διαχρονική αυτή αδικία επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση των Δ.Ε.Υ.Α.
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΥΑ σε έγγραφο που απευθύνει στον υπουργό οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η οικονομική κατάσταση των Δ.Ε.Υ.Α. επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ως συνέπεια την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο ήδη είναι υψηλότατο κατά 20% περίπου μετά και την τελευταία αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ. Μάλιστα το πρόβλημα είναι εντονότερο για τις Δ.Ε.Υ.Α. που εξυπηρετούν τουριστικές περιοχές, καθώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α. που καταναλώνουν ενέργεια για άντληση του νερού. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε Δ.Ε.Υ.Α. σε τουριστική μάλιστα περιοχή και με υψηλό ενεργειακό κόστος άντλησης που το 2010 το ετήσιο ενεργειακό της κόστος ήταν 750.000 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 3.500.000 ευρώ περίπου. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. με  υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δεν έχουν μετακυλήσει το υψηλό ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές.
Αλλά, δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που είναι υψηλό, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν αναλάβει όχι μόνο να παρέχουν υγιεινό και καθαρό νερό στους πολίτες, αλλά να λειτουργούν και τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, να συντηρούν τα δίκτυα, και να παρεμβαίνουν και στις περιπτώσεις βλαβών, δραστηριότητες με υψηλότατο κόστος.
Η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο επιχειρήσεις με τόσο κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να απειλούνται άμεσα με κατάρρευση.»

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για να εξορθολογήσουν το τιμολόγιο των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να μειωθεί το ενεργειακό τους κόστος;
2. Λόγω της απώλειας μεγάλου ποσοστού εσόδων των Δήμων, προτίθενται να υπάρξει πρόβλεψη ειδικού μειωμένου τιμολογίου ρεύματος και Καυσίμων;

ΣΠΙΡΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ)
ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΦΡΟΣΩ)
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΝΙΝΑ)
ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ)
ΛΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ)
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΕΛΙΖΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ)
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ (ΓΙΩΤΑ)
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΚΟΥΦΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ)
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΞΗΣ)
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.