Σύνοδος Κορυφής και πόλεμος στην Ουκρανία κλειδώνουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

  0
  0

  Ένα νέο εμπλουτισμένο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτώνπου πλήττονται από το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, είδη διατροφής, βασικά εμπορεύματα και πρώτες ύλες σχεδιάζει η κυβέρνηση.

  Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα (10/3) και αύριο (11/3) στις Βερσαλλίες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία είναι αυτές που θα «κλειδώσουν» τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική ενώ το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον πληθωρισμό για το Φεβρουάριο τον οποίο ακρίβεια και ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει στην περιοχή του 7%.

  Ο δρόμος για επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, έχει ήδη ανοίξει με τη νέα εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Κομισιόν την Τρίτη ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο αν και απορρίπτει στην παρούσα φάση προτάσεις για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης επεξεργάζεται «έξυπνα» μέτρα απέναντι στον εφιάλτη των λιανικών τιμών των καυσίμων.

  Στο πακέτο της κυβέρνησης, δεδομένη θεωρείται η «επιταγή ακρίβειας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επανάληψη του μοντέλου των Χριστουγέννων όταν περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (έως 600 ευρώ το μήνα) και περίπου 170.000 ΑΜΕΑ έλαβαν έκτακτο επίδομα 250 +50 ευρώ ( η προσαύξηση για κάθε μέλος της οικογένειας) και οι δικαιούχοι ΚΕΑ, διπλό μηνιάτικο.

  Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν και την πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δισεκατομμυρίων, ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.

  Επίσης αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό «Σχέδιο έξι Σημείων» που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Ειδικότερα τα έξι σημεία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι τα εξής:
  1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
  2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.
  3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
  4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
  5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
  6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.
  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.