Συλλαλητήρια με τρακτέρ και των αγροτών στη Θεσσαλία και τα παρακάρλια χωριά

0
113

Με οδηγό τους πολύμηνους αγώνες οι οποίοι οδήγησαν στην καταβολή χρημάτων για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε ορισμένα προϊόντα όπως τα μήλα, τα κάστανα κ.α, οι αγρότες του νομού Λάρισας προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις διεκδικώντας να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος και για τα υπόλοιπα προϊόντα για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 26 Απρίλη θα γίνουν συλλαλητήρια με τρακτέρ στην Αγιά και την Ελασσόνα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στην περιοχή του δήμου Τεμπών, όπως και στα παρακάρλια χωριά.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 18 Απρίλη στην Αγιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και συμμετείχαν δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι από το νομό Λάρισας αλλά και άλλες περιοχές όπως η Μαγνησία, η Εορδαία.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων, περιοδείες σε χωριά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των αγροτών.

Οι αγρότες διεκδικούν:
— Να εξασφαλιστεί κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και για τον νομό Λάρισας και για όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμύγδαλα, και όχι μόνο για τρία χωριά της Μαγνησίας, καθώς όλοι οι παραγωγοί τη δικαιούνται.
— Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο πριν δύο μήνες.
— Να δοθούν άμεσα τα 50 € ανά στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος, και είχε δεσμευτεί γι’ αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα κάστανα του Νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιάς σήψης και τα 150€/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος
— Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ, των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, κι αυτών κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, καθώς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων – εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.