Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Πως θα καταργηθεί, ποιοι θα σηκώσουν τα βάρη

  0
  14

  Σε σπαζοκεφαλιά αναδεικνύεται το θέμα της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναζητεί τρόπους να βγουν τα νούμερα.

  Το θέμα συζητήθηκε χθες σε νέα διευρυμένη σύσκεψη παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, όπου δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις υπηρεσίες.

  Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να «τρέξει» η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

  Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι στο νέο ΕΝΦΙΑ η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

  Στη βάση αυτή οι μεγάλες περιουσίες θα επιβαρυνθούν περισσότερο, αλλά όχι όσο επιβαρύνονταν και με τον συμπληρωματικό φόρο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει πως για τους περισσότερους φορολογουμένους το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν σε δέκα δόσεις το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος.

  Έτσι, ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μικρής αξίας της τάξης έως 100.000 ευρώ το καθένα θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το 2022, λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Αντίθετα, ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 250.000 ευρώ θα είναι υψηλότερος.

  Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

  Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένονται τον Ιανουάριο του 2022, ενώ ο φόρος θα αναρτηθεί στο myAADE τον προσεχή Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

  Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν εφέτος, το 2022 οι εισπράξεις θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.