Στα «χνάρια» του Ρήγα οι μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου

0
54

Οι μαθητές του ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία στο Ε’ Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Ρήγας -220 χρόνια από το Θάνατό του», στις 15-19 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι, στο μέρος όπου πριν από 220 χρόνια σταμάτησε η επαναστατική δράση του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή. Ήταν σημαντική η συμμετοχή των δύο Λυκείων της γενέτειρας του Ρήγα Βελεστινλή σε ένα μαθητικό Συνέδριο με 60 Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) από όλη την Ελλάδα και 6 Σερβικά σχολεία. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου κήρυξαν τιμητικά την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Η Χάρτα του Ρήγα στο χθες, το σήμερα και το αύριο», ενώ οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. έκλεισαν πάλι τιμητικά τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Ο Ρήγας Βελεστινλής και η γενέτειρά του».

Οι νέοι ερευνητές του ΕΠΑ.Λ., ορμώμενοι από την φράση του Ρήγα Βελεστινλή ‘‘ότι θα πρέπει να τιμούμε τη γενέτειρά μας’’, ανατρέχοντας στη σημαντική συγγραφική δημιουργία του Ρήγα Βελεστινλή, άντλησαν πληροφορίες για την εργασία τους, η οποία είχε διπλό στόχο: αφενός να εντοπίσουν τα σημεία όπου ο Ρήγας Βελεστινλής τίμησε την γενέτειρά του και αφετέρου να αναδειχθεί, πως τίμησαν και τιμούν την βαριά κληρονομιά που κουβαλούν, οι Βελεστινιώτες, ως απόγονοι του Ρήγα. Στην εργασία συμμετείχαν οι μαθητές, ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΤΙΚΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΜΟΥΣΑΙ ΕΡΑΛΝΤΟ, ΣΑΪΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΥΡΤΑΔΙΩΤΗΣ ΡΙΖΟΣ, ΤΣΙΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ, με συνοδούς τις κες Αδρακτά Αγγελική και Κυριακοπούλου Μαρία. Την τελετή λήξης του συνεδρίου πλαισίωσαν οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. ΣΥΡΤΑΔΙΩΤΗΣ ΡΙΖΟΣ και ΜΟΥΣΑΙ ΕΡΑΛΝΤΟ όπου με τους ήχους του κλαρίνου έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση, καθώς έπαιξαν τον Θούριο και τον Εθνικό Ύμνο.

Οι μαθητές του ΓΕΛ ξεκίνησαν το Συνέδριο με την εργασία του πολιτιστικού τους προγράμματος, την οποία παρουσίασαν και στο Ζ’ Διεθνές Συνέδριο ‘ΡΗΓΑΣ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ –ΦΕΡΑΙ’, με τίτλο «Ο Άξονας Βελεστίνο – Βελιγράδι – Κοζάνη – Βιέννη στη Χάρτα: το Χθές και το Σήμερα» και εξέτασαν τις πόλεις αυτές στο νοητό άξονα Βορρά- Νότου της Ευρώπης, ως πέρασμα λαών και πολιτισμών, στο παρελθόν από τον αφιλόξενο Βορρά προς το φώς και τον πολιτισμό του Νότου και στο παρόν από το Νότο προς το Βορρά, ως πέρασμα προσφύγων. Παράλληλα, τα παιδιά παρουσίασαν κι ένα συγκινητικό δρώμενο για τη ζωή του Ρήγα. Στην πολιτιστική ομάδα του ΓΕΛ συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες:

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΡΑΓΟΪΔΗ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΜΑΡΘΑ, ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΟΥΣΚΟΥΡΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΦΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΣΑΜΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΡΟΥΜΠΟΥΤΖΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΑ, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΚΟΜΑ ΜΑΡΙΑ, ΘΕΟΧΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΑΤΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΟΥΜΑΝΙΔΗ ΖΩΗ-ΜΙΝΑ,
ΣΑΒΒΑΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΒΒΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΛΤΣΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΡΕΒΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΓΚΟΝΤΙΣΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, με συνοδούς τους καθηγητές Μπούρα Μαρία και Μπατακόγια Βασίλειο.

Πέρα από το συνέδριο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, τον πύργο Νεμπόιζα όπου είχε φυλακιστεί ο Ρήγας, και τραγούδησαν το Θούριο, ενώ κατέθεσαν στεφάνι στον Ανδριάντα του Ρήγα στο κέντρο του Βελιγραδίου με τους ήχους πάλι του Θούριου και με πολύ διερχόμενο κόσμο να τους επικροτεί.
Η ομάδα των μαθητών των δύο σχολείων ευχαριστεί θερμά τον  δικηγόρο κ. Ι. Σαμαρά, για την άμεση, ανιδιοτελή και γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυσή του, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν οι μαθητές να συμμετέχουν στο συνέδριο. Παράλληλα, ευχαριστεί για την ενίσχυσή τους, τους : Ι.Ν. Αγίου Κων/νου & Ελένης, το Σύλλογο Γυναικών «Υπέρεια Κρήνη» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίων «Ήταυρο» και θα διοργανώσει μια ανοιχτή εκδήλωση πριν τα Χριστούγεννα για να παρουσιάσει στο κοινό της περιοχής την εμπειρία τους και τις εργασίες τους στο Συνέδριο και να τιμήσει όσους ενίσχυσαν την υπέροχη αυτή δράση.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.