Προχειρότητα, σκοπιμότητα ή ανικανότητα οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην παραχώρηση των κτημάτων Κάρλας;

0
13


Αναφέρθηκα πολλές φορές στο το θέμα της παραχώρησης των κτημάτων Κάρλας. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους αγρότες των παρακάρλιων χωριών Κανάλια Στεφανοβίκειο Ριζόμυλο Κερασιά Κεραμίδι και Κάπουρνα.

Τις εκτάσεις αυτές χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πρόσφατα (πριν περίπου 15 μέρες) ζήτησε η Περιφέρεια από τους παρακάρλιους αγρότες να υποβάλουν για μία ακόμη φορά αιτήσεις προκειμένου να τους «παραχωρήσουν» τις εκτάσεις αυτές.

Αιτήσεις υπέβαλαν περίπου 280 αγρότες από όλα τα χωριά.

Δεν είναι ακριβώς παραχώρηση αλλά «εκμίσθωση έναντι χαμηλού τιμήματος».
Αυτή η φράση αναφέρεται στο Νόμο 4061/2012.

Δηλαδή τους τα νοικιάζουν με 5 ευρώ το στρέμμα.
Θα τους τα παραχωρήσουν τώρα ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτός αν νομίζουν οι «αρμόδιοι» ότι τώρα θα μπορέσουν να τα σπείρουν με σιτηρά (γιατί μόνο με σιτηρά επιτρέπεται να σπαρθούν) και να τα θερίσουν σε ένα μήνα.

Αλλά ακόμη και αυτή η παραχώρηση όχι μόνο καθυστερεί αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια στρέμματα τελικά θα παραχωρηθούν και ποια όχι. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει για πόσο διάστημα θα παραχωρηθούν.

Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι τελείως μπερδεμένη για να μην χρησιμοποιήσω καμία άλλη λέξη.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε περίοδο οικονομικής κρίσης και αντί να δίνεται βάση σε ζητήματα από τα οποία θα μπορέσει να δημιουργηθεί ανάπτυξη εντούτοις συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και η προχειρότητα.
Επιτέλους πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα αυτό.

Πρέπει τα στρέμματα αυτά αφού πρώτα τεμαχιστούν, να δοθούν (εκμισθωθούν έναντι χαμηλού τιμήματος) για 5 – 10 χρόνια έγκαιρα και οριστικά, οροθετημένα τεμάχια των 20 – 30 – 50 στρεμμάτων, σε αιτούντες παρακάρλιους αγρότες ή ανέργους που θέλουν να γίνουν αγρότες, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί αλλά και το Κράτος να εισπράξει τα ενοίκιά του.

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.