Περίπατος ιστορικής μνήμης στα Κανάλια με τη συμμετοχή μαθητών

0
13

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί στα Κανάλια περίπατος ιστορικής μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 79 ετών από την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς, με τους μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και με στάσεις στα σημεία που συνέβησαν ψυχρές δολοφονίες γυναικών που προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια τους  από την θηριωδία των κατακτητών.

Θα γίνει στάση στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν οι όμηροι με αποδόσεις τιμής και αναφορά στη γενναιότητα και ευστροφία μιας γυναίκας που κατάφερε να εξαπατήσει τους Ναζί και να γλυτώσει το σπίτι της με ένα αξιοθαύμαστο τέχνασμα.

Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι το τραγούδι, η χαρτογράφηση, το storytelling, ο περίπατος. Η δράση αυτή θα καταγραφεί με επίγεια και εναέρια μέσα με την ευγενική χορηγία του κ. Βασίλη Καραλή, ενώ θα διατίθενται και άνθη, χορηγία του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημήτρη Τσιούκα.

Υπεύθυνες για την ξενάγηση των ομάδων είναι η Αγγελική Θάνου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας και η Αρετή Κατσαγωργίου Μηχανολόγος – Μηχανικός, αμφότερες καταγόμενες από τα Κανάλια. Η αφίσα και ο χάρτης της εκδήλωσης σχεδιάστηκε από την Αρχιτέκτονα Μαρία Κατσαγεωργίου.

Τα 79 χρόνια που πέρασαν από την μαύρη εκείνη μέρα θα τιμηθούν εφέτος με μεγαλοπρέπεια και έμφαση καθώς τα Κανάλια διεκδικούν πλέον επίσημα τον χαρακτηρισμό τους ως Μαρτυρικό χωριό.

Συνδιοργανωτές της δράσης είναι: Το εκκλησιαστικό συμβούλιο, η Τοπική Κοινότητα Καναλίων, η διαδικτυακή ομάδα «Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Ιστορίας των Καναλίων της Μαγνησίας». Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.