Πατάει στα 65 σεντς το βαμβάκι -άνοιγμα πάνω από 40 λεπτά για το σύσπορο;

  0
  33

  Ενισχυμένη κατά 1,50% περίπου η τιμή του βαμβακιού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα με βάση τα 65 σεντς η λίμπρα αλλά και προοπτικές διαμόρφωσης αγοράς ταύρων.

  Το γεγονός ενισχύει την ελπίδα των αγροτών ότι στο ανοιγμα της εκκοκκιστικής περιόδου σε ένα μην περίπου θα έχουν διαμορφωθεί τιμές πάνω από τα 40 λεπά το κιλό στο σύσπορο. Mε την αναγωγή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα η ενδεικτική τιμή διαμορφώνεται στα 44 λεπτά΄το κιλό. Φυσικά παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι πέρα από τα χρημτιστήρια υπαρχει και η πραγματική αγορά, η οποία θέλει την υφήλιο σε ύφεση λόγω της πανδημίας, τη γειτονική Τουρκία που παραλαμβάνει το μεγαλύετρο μέρος του ελληνικου βμβακιού στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, την τιμή του σπόρου αρκετά χαμηλα και έναρξη εκκοκκιστικής με περσινά αποθέματα.

  Από τη άλλη η σοδειά στο θεσσαλικό κάμπο εξελίσσεται ικανοποιητικά και προμηνύει παραγωγές ρεκόρ.

  Πάνω από 65 σεντς

  Πατάει στα 65 σεντς το βαμβάκι -άνοιγμα πάνω από 40 λεπτά για το σύσπορο;

  Στα 65,24 σεντς η λίμπρα διαπραγματεύεται το βαμβάκι στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα 24 Αυγούστου, με τις τιμές Μαρτίου 2021 να βρίσκονται λίγο πάνω από τα 66 σετνς. Η ανοδική τάση στην αγορά βάμβακος, σύμφωνα με αναλυτές ξεκινά να ξεδιπλώνεται στρώνοντας το έδαφος για ελαφρώς υψηλότερες τιμές τις προσεχείς ημέρες και αυτό παρά την ελαφριά ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, κάτι που άλλωστε ευνοεί το ελληνικό βαμβάκι.

  Σε αυτήν την συγκυρία υπάρχουν και αναλυτές, σύμφωνα με τον Dr. O.A. Κλήβελαντ, επίτιμο καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, που βλέπουν πιθανά ακόμα και τα 75 σεντς, τους επόμενους μήνες ως μια αντίδραση αφενός στην καταβαράθρωση του προϊόντος λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην αντίδραση της ευρύτερης οικονομίας σε μια επικείμενη έξοδο από την υφεσιακή προοπτική.

  Ο ίδιος, γνωστός αναλυτής στην αγορά βάμβακος, διατηρεί μια περισσότερο σκεπτικιστική και απαισιόδοξη προσέγγιση, ευελπιστώντας, να διαψευστεί. Πάντως η επανεκκίνηση της βιοµηχανίας υφασµάτων και η διαπίστωση ζηµιών στις καλλιέργειες µεγάλων παραγωγικών κέντρων συνιστούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την διαµόρφωση τιµών άνω των 65 σεντς το λεπτό στο χρηµατιστήριο βάµβακος.

  Ωστόσο σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν εκτιµήσεις που θέλουν το 2021 να είναι «η χρονιά του δολαρίου», µε ενίσχυση της αξίας του, τότε αναµένεται το ελληνικό βαµβάκι να βγει κερδισµένο από τη σύνθετη εξίσωση.

  Καλός οιωνός στη φυσική αγορά προς το παρόν, το γεγονός ότι -σύµφωνα µε πρόσφατο δηµοσίευµα του Reuters- χώρες µε δραστήρια βιοµηχανία υφασµάτων σ την Ασία έχουν ζωηρεύσει τους ρυθµούς τους και λαµβάνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο µεγάλες παραγγελίες, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη τους σε πρώτη ύλη.

  Τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, οι προσπάθειες που έγιναν για τιµές κοντά και πάνω από τα 65 σεντς, προκάλεσαν µια αυτόµατη διόρθωση λίγο πάνω από τα 62,5 σεντς, µε την χρηµατιστηριακή εικόνα να δείχνει πλέον έτοιμη για τα 65 σεντς.

  Για να διατηρήσει το χρηµατιστήριο τα 65 σεντς ανά λίµπρα θα χρειαστεί, σύµφωνα µε αναλυτές, νέες θετικές προς τις τιµές ειδήσεις, όπως για παράδειγµα, σηµαντικά προβλήµατα σε µεγάλες σοδειές, πέραν της επανεκκίνησης της βιοµηχανίας. Πράγµατι, µέχρι τώρα η αγορά κάλυψε τις προηγούµενες διορθώσεις της στο άκουσµα της υποβάθµισης λόγω του καιρού σηµαντικού ποσοστού της νέας παραγωγής των ΗΠΑ, όσο στο Τέξας και στην άγρια ∆ύση του βάµβακος, η εκτεταµένη ξηρασία επιµένει. Παράλληλα, κατά 24% έχουν µειωθεί οι εκτάσεις βάµβακος στις ΗΠΑ για την επερχόµενη εµπορική περίοδο, τάση που έρχεται να προστεθεί στην υποχώρηση 16% που σηµειώθηκε το 2019, αντανακλώντας την απογοήτευση των αγροτών από την εµπορική πορεία του προϊόντος. Το παραπάνω καταγράφει η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), που αναµένει υψηλότερα αρχικά αποθέµατα, ενισχυµένες αποδόσεις και περιορισµένη κατανάλωση. Στα αρνητικά ωστόσο, το γεγονός ότι το αποκαλούµενο πριµ επί του χρηµατιστηρίου για τις τιµές στην φυσική αγορά, πιέζεται ολοένα και περισσότερο παγκοσµίως. Αυτό προκύπτει από τις συντονισµένες ενέργειες των κλωστηρίων παγκοσµίως, όπου µετά την εκτεταµένη καραντίνα, αγοράζουν µόνο όποτε οι τιµές είναι ελκυστικές και µάλιστα µε µικρότερες ποσότητες. Κάτι τέτοιο τους το επιτρέπει άλλωστε και η καθυστέρηση που είχαν παλιότερες παραγγελίες που είχαν αναβληθεί λόγω των εκτάκτων µέτρων της άνοιξης για αργότερα.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.