Παρεμβάσεις του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Κάρτα Υγείας Αθλητή

0
8

Συντονισμένες επαφές και ενέργειες πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τα Υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί τοπικά στους αθλητές και τις αθλήτριες σχετικά με την έναρξη ισχύος της «Κάρτας Υγείας Αθλητή», η οποία θεσμοθετήθηκε με το ν. 4479/2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφαρμοστική ΚΥΑ του ανωτέρω νόμου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 08/08/2018, εντός ενός (1) μηνός από την δημοσίευσή της, δηλαδή από 08/09/2018, θα αρχίσει να ισχύει η «Κάρτα Υγείας Αθλητή». Αυτό σημαίνει ότι από τη νέα αγωνιστική περίοδο 2018-2019, όλες οι αθλήτριες και οι αθλητές για να αγωνιστούν, θα πρέπει να κατέχουν τη θεωρημένη από την Ομοσπονδία «Κάρτα Υγείας Αθλητή». Ωστόσο, μόνο καρδιολόγος μπορεί να την θεωρήσει (άρθρο 4 ΚΥΑ) και επιπλέον, για την βεβαίωσή της είναι υποχρεωτικά: η κλινική εξέταση, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και ηλεκτροκαρδιογράφημα (άρθρο 3 ΚΥΑ).

Ο Βουλευτής μετά από ενημέρωση που είχε από τοπικούς αθλητικούς παράγοντες για τα προβλήματα που δημιουργεί η εξαιρετικά σύντομη προθεσμία που ορίζεται στην ΚΥΑ, παρά το ότι το μέτρο είναι πολύ θετικό, κατανοώντας το χρονικό πρόβλημα που δημιουργείται, ήρθε σε επαφή και με τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία, (αρμοδιότητες κ.κ. Βασιλειάδη και Μπασκόζου), αναλύοντας ταυτόχρονα το ζήτημα και στον αν/τή Γ.Γ. του Υπ. Υγείας κ. Στ. Βαρδαρό, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Βουλευτή για την επίλυση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βουλευτή, το εξαιρετικά μικρό χρονικό περιθώριο που δίνεται από την ΚΥΑ, ώστε ο αθλητές να προσκομίσουν την απαραίτητη «Κάρτα Υγείας Αθλητή» δημιουργεί προβλήματα τόσο στους ίδιους τους αθλητές, όσο και στα αθλητικά τους σωματεία και τους αθλητικούς συλλόγους καθώς, ο αριθμός των αθλητών είναι εξαιρετικά μεγάλος και οι διαθέσιμοι καρδιολόγοι των Δημοσίων δομών Υγείας, λόγω του συνήθους φόρτου εργασίας τους, θα είναι πολύ δύσκολο στο περιορισμένο αυτό χρονικό διάστημα να καλύψουν την εξέταση όλων.

Προκειμένου μάλιστα, να μην αναγκάζονται οι αθλητές και οι αθλήτριες να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρύνονται με επιπρόσθετα έξοδα, πρόταση του Βουλευτή είναι, να υπάρξει μια εύλογη παράταση της προθεσμίας, όπως αυτή ορίστηκε στην σχετική ΚΥΑ, καθώς και μία σχετική μέριμνα του Υπουργείου Υγείας ώστε, σε συνεννόηση και συντονισμό με τις αθλητικές Ομοσπονδίες, να δίνεται μία προτεραιότητα σε αθλητές που προσέρχονται για να εξεταστούν για τη θεώρηση της «Κάρτας Υγείας Αθλητή» στις Δημόσιες δομές Υγείας (ΠΦΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία) που εξυπηρετούν καρδιολόγοι.

Στο αίτημα αυτό του Βουλευτή, που εκτός των άλλων αναλύθηκε και εγγράφως με σχετική του επιστολή, οι αρμόδιοι των Υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον ενημέρωσαν ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να ρυθμιστεί το ζήτημα της παράτασης της «Κάρτας Υγείας Αθλητή».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.