Παραχώρηση κτημάτων Κάρλας για μεγάλη χρονική διάρκεια σύμφωνα με τον Ν.4061/2012

0
3

karla-xorafia

Πριν περίπου ένα μήνα δημοσίευσα άρθρο σχετικά με τη διανομή των κτημάτων της Κάρλας.
Επανέρχομαι στο θέμα γιατί είδη άρχισε η διαβούλευση προκειμένου να παρθεί η οριστική απόφαση.

Όπως είναι γνωστό τα κτήματα που αποκαλύφθηκαν μετά την αποξήρανση (1962) παραχωρούνταν κάθε χρόνο από τις τότε Νομαρχίες σήμερα από την Περιφέρεια στους ακτήμονες των Παρακάρλιων χωριών για καλλιέργεια.

Το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της Χώρας και μέσα στο Νόμο αυτόν συμπεριλήφθηκαν και οι εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας.
Επειδή οι εκτάσεις της Κάρλας δεν ήταν όπως οι υπόλοιπες εκτάσεις της χώρας γιατί στην Κάρλα βρίσκονταν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του έργου (επανασύσταση λίμνης Κάρλας) οι παρακάρλιοι φορείς σε συνεννόηση με την Περιφέρεια ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου.

Αυτό έγινε αφού προστέθηκε παράγραφος που έλεγε ότι ειδικά για την Κάρλα θα γίνει μεν από την αρχή η διανομή αλλά όχι με βάσει το Νόμο 4061 αλλά με βάση επίμαχη παράγραφο που προστέθηκε εκ των υστέρων.
Υπήρχε όμως στην παράγραφο ρητή δέσμευση ότι η εξαίρεση για την Κάρλα θα ισχύσει μόνο για τρία χρόνια και μετά θα εφαρμοσθεί ο Νόμος.

Τα τρία χρόνια τελείωσαν ή καλύτερα τελειώνουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε (μέχρι το καλοκαίρι του 2015) και άρα από τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος 4061.

Ποιος όμως γνωρίζει το τι λέει αυτός ο επίμαχος Νόμος για να προετοιμαστεί έτσι ώστε να αποφασίσει το τι πρέπει να κάνει;

Πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε ότι έχει είδη αποφασιστεί από την Περιφέρεια ότι τα κτήματα της Κάρλας που υπάγονται στη Λάρισα θα βγουν στη Δημοπρασία και αναμένεται η απόφαση για τα κτήματα της Κάρλας που ανήκουν στη Μαγνησία.

Δηλαδή για τα κτήματα που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αποφασίσθηκε ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 4 του Νόμου 4061 που αναφέρει τα περί δημοπρασίας και όχι το άρθρο 7 που αναφέρει τα περί παραχώρησης έναντι χαμηλού τιμήματος.

Επειδή τα κτήματα της Κάρλας που πρόκειται να παραχωρηθούν και ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγησίας είναι σχεδόν όλα εντός των ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχει ζητηθεί είδη από την Περιφέρεια ότι πριν αποφασίσει τον τρόπο που θα τα παραχωρήσει να λάβει υπόψη την άποψη του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου συνεδριάζει την Δευτέρα 16/2/2015 και θα λάβει εισηγητική απόφαση για το μεγάλο αυτό θέμα.

Προκειμένου όμως να μπορέσουμε να συναποφασίσουμε για την καλύτερη αλλά και δικαιότερη λύση, θα πρέπει αφ ενός να γνωρίζουμε τι λέει ο Νόμος 4061 και ειδικότερα τι λένε τα Άρθρα 4 & 7 (idernet Ν.4061/2012 άρθρο 4 & 7) και αφ ετέρου να συμμετέχουμε στην ανοιχτή συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα.

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΚρέμασαν μικρή αλεπού σε πινακίδα στο Αερινό!
Επόμενο άρθροΠώς μας κλέβουν στα σούπερ μάρκετ!
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαραντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.