Οι παγίδες της αυτοδυναμίας – Το σενάριο της επτακομματικής βουλής και της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ

0
3

Με την απειλή μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης να πλανάται στον αέρα, χωρίς πάντως να αναδεικνύεται και με τον αέρα των νέων δημοσκοπήσεων να δείχνουν παγίωση και ενδεχομένως περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της οδεύει η ΝΔ προς τις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.

Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο προσπαθεί να εντοπίσει και να αποφύγει κάθε πιθανή «παγίδα» που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία της προς μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως διαρκώς επαναλαμβάνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Η πρώτη παγίδα είναι αυτή που έχει επισημάνει και δημόσια ο πρόεδρος της ΝΔ: Δηλαδή, να εξασφαλίσει αυτοδυναμία – διότι το ενδεχόμενο να μην την εξασφαλίζει, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, έχει φύγει από το τραπέζι – αλλά όχι ισχυρή. Οριακή. Δηλαδή με 153 – 154 βουλευτές.

Ως γνωστόν με τον νέο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ, το κλιμακωτό μπόνους κυμαίνεται από 20 έως 50 έδρες και εξαρτάται από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο για κάθε μισή μονάδα που λαμβάνει πάνω από 25% στο ποσοστό του, παίρνει το μπόνους των 20 εδρών αυξανόμενο κατά μία έδρα. Εν τέλει, φτάνει τις 50 έδρες όταν υπερβεί το 40%».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη, το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, που ανέδειξε τη ΝΔ πρώτο κόμμα με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, στην πράξη τείνει να απενεργοποιήσει τη λειτουργία του κλιμακωτού μεγέθους.

«Δηλαδή, υπερβαίνοντας το 40%, εκ των πραγμάτων διαμορφώνει το μπόνους των εδρών στα ανώτερα επίπεδα τιμών του, δηλαδή ακριβώς στις 50 έδρες, όπως συνέβαινε με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.

Μπόνους 50 εδρών

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου πάρει το ίδιο ποσοστό, ή έστω ελάχιστα μειωμένη, τότε το πιθανότερο είναι ότι οδεύουμε προς ένα μπόνους 50 εδρών, ή έστω ενός αριθμού εδρών κοντά σε αυτό τον αριθμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις που γίνονται στην Πειραιώς, αν στις επικείμενες εκλογές είχαμε επανάληψη του αποτελέσματος του Μαϊου, τότε με το νέο εκλογικό σύστημα, η ΝΔ θα ελάμβανε 171 έδρες αντί των 146 που έλαβε τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 60 αντί για 71, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 34 έδρες αντί 41, το ΚΚΕ 22 αντί 26 και η Ελληνική Λύση 13 αντί για 16».

Ωστόσο, η παραπάνω ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψιν το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο ανάδειξης εξακομματικής ή και επτακομματικής βουλής, με εκπροσώπηση του ακροδεξιού κόμματος Νίκη και της Πλεύσης Ελευθερίας στο κοινοβούλιο.

Αν από την δυναμική των δύο αυτών κομμάτων, το 16% που ήταν το ποσοστό που συγκέντρωσαν όλα τα εκτός βουλής κόμματα, μειωθεί στο 8% με 10%, τότε το σημερινό ποσοστό της ΝΔ θα της εξασφάλιζε 161-163 έδρες.

Εάν, ωστόσο, λόγω της προεξόφλησης της ευρύτατης νίκης, υπάρξει εφησυχασμός και αποχή από τις κάλπες και τα ποσοστά της παρουσιάσουν μία υποχώρηση έως και το 38%- 39%, με ένα υποθετικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής στο 8% – 10%, η ΝΔ μπορεί να λάβει από 151 έως 157 έδρες, λιγότερες δηλαδή από τις 158 που είχε στην προηγούμενη βουλή».

Γι αυτό και ο βασικός στρατηγικός στόχος της ΝΔ είναι να καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη αποσυσπείρωση και δευτερευόντως να θέσει εμπόδια στην πορεία της Νίκης προς το Κοινοβούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.