Όχι στην καύση βιομάζας στο Ριζόμυλο

0
8

dimotiko-symvoulio7Απέρριψε το αίτημα το Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Ενότητας

Το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου απέρριψε το αίτημα ιδιωτικής εταιρείας για την εγκατάσταση μονάδα ισχύος 1MW για την καύση βιομάζας στο Ριζόμυλο. Στην απόρριψη του αιτήματος συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου -πλην των δημοτικών συμβούλων Θ. Κουραβέλα και Απ. Ρομφαία που είχαν προτείνει προσωρινή αναβολή του θέματος- μετά και από την αρνητική γνώμη που εξέφρασε η Δημοτική Ενότητα Ριζομύλου που συνεδρίασε σχετικά και εξέτασε το θέμα.

Στη συνεδρίαση θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο παραβρέθηκαν και κάτοικοι του Ριζομύλου οι οποίοι συμφωνούν με την επένδυση ωστόσο όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας, από τη στιγμή που η Δημοτική Ενότητα όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο κ. Γ. Ιβανούδη, εισηγήθηκε απόρριψη της επένδυσης, δεν είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο να «πάει κόντρα» στη γενικότερη βούληση της περιοχής. Σημείωσε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή ως γενική αρχή έχει εκφραστεί ότι είναι υπέρ των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα τονώσουν την τοπική οικονομία, αρκεί όμως να υπάρχει η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών αφενός και αφετέρου να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το αίτημα και άλλης ιδιωτικής εταιρείας για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο πελέτες βιομάζας, ισχύος 1MW, στην περιοχή «Πολυζέικα» Αερινού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, ωστόσο η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση καθώς όπως εξηγήθηκε στο συμβούλιο, θα πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η περιοχή, να διαβουλευτεί η Δημοτική Ενότητα Αερινού και έπειτα το θέμα να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη για όλες τις πτυχές της επένδυσης.

Στην ίδια συνεδρίαση επίσης έγινε από μηχανικό που εκπροσωπούσε την εταιρεία, ενημέρωση για την αίτηση που έχει κατατεθεί για τη χορήγηση βεβαίωσης σχετικά επίσης με έργο Βιομάζας στη Β’ ΒΙΠΕ.

Για το συγκεκριμένο θέμα παλαιότερα έχει συζητήσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο όπου έγινα γνωστό ότι ιδιωτική εταιρεία έχει σχεδιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα που ήδη έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών πόρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αρμόδια επιτροπή.

Στόχος της είναι να παράγει ενέργεια ισχύος 5MW, ενώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τις 112.000 MWh ετησίως.

Παράλληλα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία είχε τότε προτείνει στο Δήμο ένα πλαίσιο προτάσεων, όπως δίκτυο τηλεθέρμανσης για τα σπίτια αλλά και τα δημοτικά κτίρια.
taxydromos

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.