Ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος στο Δημοτικό Σχολείο

0
20

Από την πρώτη κιόλας μέρα της αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ακόμα και πριν από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, η εκπαιδευτική κοινότητα έδειξε τα αντανακλαστικά της αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες επικοινωνίας και στήριξης των μαθητών μας,

μέσω της ανάρτησης και διάχυσης εκπαιδευτικού υλικού με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο απευθυνόμενη ακόμα και σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου.

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τις αντικειμενικές δυσκολίες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που με βάση τις διαμορφωμένες συνθήκες, δεν πρόκειται να αρθούν για το σύνολο των μαθητών. Το 20% των μαθητών με επίσημα στοιχεία δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και σύνδεση με το διαδίκτυο. Μας ενδιαφέρει η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη γνώση και όχι οι εντυπώσεις .

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία, ενταγμένη στις ανάγκες που θέτει το έκτακτο πλαίσιο που ζούμε, διαδικασία η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια διά ζώσης διδασκαλία.

Η εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους: διδασκαλία, μάθηση, διαπαιδαγώγηση, κοινωνικοποίηση, άμεση και φυσική επικοινωνία και αλληλεπίδραση εντός της σχολικής τάξης. Είναι, πρωτίστως, παιδεία και διαμόρφωση προσωπικότητας. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες κάποιων για τους δικούς τους λόγους να πείσουν περί του αντιθέτου. Αλήθεια, οι μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου μπορούν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως διδασκαλία, αν δεν έχουν δίπλα τους γονείς τους; Είναι λοιπόν απλά η διατήρηση μιας επικοινωνίας δασκάλου και μαθητή σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία.

Ο εκπαιδευτικός καλείται να υλοποιήσει έργο, για το οποίο θεσμικά και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται .

Εξάλλου ο εκπαιδευτικός θεωρητικά και πρακτικά έχει εκπαιδευτεί στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων με την προοπτική η εκπαιδευτική διαδικασία να εφαρμοστεί στον φυσικό χώρο της, δηλαδή στο σχολείο.

Έρχεται το Υπουργείο και ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα ταχύρρυθμη (σ.σ. εξ αποστάσεως) επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση.

Αλήθεια, διαπίστωσε το Υπουργείο Παιδείας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν βασικές γνώσεις Η/Υ; Φυσικά, όχι. Απλά το διαπίστωσαν κάποιοι που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ας φροντίσουμε πρώτα να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να έχουν πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο και μετά ας έρθουμε να συζητήσουμε για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα από ατυχή διατύπωση εγγράφου από διοικητικό υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας δόθηκε η εντύπωση ότι θα δίνονταν Η/Υ και tablets σε όλους τους μαθητές των σχολείων της χώρας. Μόνο στα Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Λάρισας δήλωσαν 6.000 μαθητές ότι δεν διαθέτουν Η/Υ. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα .Μαγικές λύσεις σε καιρό Πανδημίας δεν υπάρχουν. Μια σοβαρή πρόταση που μπορεί να δει η Πολιτεία στο μέλλον είναι η χορήγηση H/Y κάθε χρόνο στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης όλων των σχολείων της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για μια ακόμη φορά υπερασπιζόμενοι τον παιδαγωγικό μας ρόλο, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με τα μέσα που διαθέτουμε εμείς και οι γονείς των μαθητών μας, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία και η συμμετοχή όλων στη διαδικασία. Αυτό που έγινε μέσα σε δύο βδομάδες είναι πρωτόγνωρο στα εκπαιδευτικά χρονικά. Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται και από την υπουργό Παιδείας.

Παράλληλα μέσα από την πρωτοφανή Πανδημία πρέπει ο Κλάδος να βγει με συνοχή, αλληλεγγύη και ενότητα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, καθώς και στους συναδέλφους Δ/ντές και φυσικά στους συναδέλφους της Πληροφορικής που στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια.

Από τον Δημήτρη Παπαποστόλου, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Λάρισας «Κ. Κούμας».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.