Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την Ημέρα της Νίκης των Λαών κατά του Ναζισμού και του Φασισμού

0
0

Στις 9 Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων και τελείωσε οριστικά για την Ευρώπη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα της Ευρώπης» και «Ημέρα Νίκης» κατά του φασισμού, τότε που η Ευρώπη βγήκε στο φως της ειρήνης και τέθηκαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Είναι ένα ιστορικό ορόσημο που διδάσκει στους λαούς να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύουν την ειρήνη, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα που κατέκτησαν κατά τη διάρκειά της.

78  χρόνια συμπληρώθηκαν από τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας και τη νίκη των λαών της Ευρώπης ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό. Στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα από τα πιο οργανωμένα κινήματα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, το οποίο με κύριο βραχίονα το ΕΑΜ είχε ως πρόταγμα «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά». Εκατοντάδες αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους.

Δεν ξεχνάμε τη ναζιστική βία, τα απάνθρωπα Ολοκαυτώματα και τον αφανισμό τόσων πληθυσμών. Διώξεις των εβραϊκών κοινοτήτων, διώξεις των κομμουνιστών, μαζική εξόντωση των Ρομά… Στην Ελλάδα μας τόσα «Μαρτυρικά χωριά». Στον Νομό μας η Δράκεια, τα Κανάλια….

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον ναζισμό, σε όσους μαρτύρησαν στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Παλεύουμε για τη δημιουργία  πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου προτάσσοντας τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Σεβασμού στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Υψώνουμε τείχος στις φρικαλέες  πρακτικές του ναζισμού για να μην υποστούμε ποτέ ξανά τα πλήγματά του. Διαφυλάσσουμε τη ιστορική μας μνήμη και φροντίζουμε η ιστορική αλήθεια της επετείου αυτής να παραμείνει αναλλοίωτη.

Τιμούμε την ημέρα αυτή. Δεν ξεχνάμε!

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.