Νοέμβριος. Τι μπορώ να φυτέψω τώρα

0
349

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που η γη έχει μαλακώσει από τους θερινούς καύσωνες και έχει δεχτεί και τις πρώτες “καλές βροχές”.

Συνεπώς είναι ένας καλός μήνα για να φυτέψετε ή να σπείρετε διάφορα χειμερινά φυτά.

Όσον αφορά τα λουλούδια οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει να τα φυτεύουν την άνοιξη. Μπορείτε να φυτέψετε λουλούδια και το χειμώνα και μάλιστα να διατηρηθούν χωρίς να χαλάσουν αρκεί τις ημέρες που θα επικρατεί παγωνιά να τα τοποθετήσετε σε έναν εσωτερικό χώρο ή να τα σκεπάσετε με ειδικό κάλυμμα.

Ο Νοέμβριος είναι επίσης ο μήνας που συλλέγουμε πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και σημαντικά για τη διατροφή μας. Πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία κατάλληλα και απαραίτητα για την υγεία μας.

Παρακάτω στον πίνακα δείτε αναλυτικά τα φυτά ή τα λουλούδια που μπορείτε να φυτέψετε καθώς και τα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να συλλέξετε.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Λουλούδια Συγκομιδή Φρούτων Συγκομιδή Λαχανικών Κατιφέδες Λεμόνια Μαρούλια Βιολέτες Πορτοκάλια Κρεμμύδια Πετούνιες Μανταρίνια Λάπατα Σκυλάκια Μήλα Ραδίκια Μενεξέδες Ελιές Ζοχούς Μαργαρίτες Σπανάκι Παπαρούνες Σέσκλα Γεράνια Μάραθο Καρότα Τσουκνίδες

Κηπευτικά

Συνεχίστε τη σπορά κι αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε προστατευμένο σπορείο με:

Μπιζέλια, Ρεβύθια, Μαρούλι σαλάτα, Μαρούλι κεφαλωτό, Μαρούλι λόλα, Φύλλα σαλάτας mix, Λάχανα, Λάχανο mini, Iceberg mini, Κόκκινο λάχανο mini, Ραπανάκια, Σπανάκι, Σπανάκι baby, Αντίδια, Μυρώνια, Καφκαλίθρες, Μαϊντανό, Άνηθο, Λεβάντα, Μέντα, Παντζάρια, Καρότα, Καρότα baby, Ρόκα, Σινάπια, Ζοχούς, Ραδίκια, Σκόρδα, Φράουλες, Αγκινάρες, Κρεμμύδια, Κουνουπίδια, Μπρόκολα.

Λουλούδια

Συνεχίζουμε τη σπορά λουλουδιών με Δελφίνια, Κατιφέδες, Σκυλάκια, Πετούνιες, Βιολέτες, Μοσχομπίζελα και Λάθυρους, Βιόλες, Γαρύφαλλα κόκκινα ή ασπρόμαυρα, Εξωτικές γαρυφαλλιές, Βεντέλια, Αγαστάνθη, αρωματικό Ναστούρτιο (νεροκάρδαμο), Άλυσσο, Ζίννιες, Γαϊλαρδία, Γουιστέρια, Ποτέντιλλες, Πρίμουλα, Γκαζάνιες, Ερωδιούς, Ηλίανθους, Ιπομέα, Γεράνια, Ιβίσκους, Ρουντμπέκια, Ιμπέρια, Καλαμίνθη, Κενταύριο, Παπαρούνες, Λαμπαγκιέρια, Λομπέλια, Μονάρντα, Μεσεμβρυάνθεμα, Χρυσάνθεμα, Νικοτιάνα, Νεμέσια, Γιασεμί, Ανεμώνες, Ακουιλέγια, Εντελβάις, Φεϊζόα, Κόκκινους και Χρυσούς Πλάτανους, το φοινικοειδές Χαμαίρωπα, σπόρους Μπονσάι, το μπλε δέντρο Τζακάρντα και το εξωτικό θαύμα της Αφροδίτης για προστασία από τα έντομα.

Βολβοί

Ο Νοέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για τη φύτευση βολβών που θα ανθίσουν την άνοιξη. Φυτέψτε Υάκινθους, Νάρκισσους, Ανεμώνες, Κρόκους, Λίλιουμ, Ίριδες, Φριτιλλάριες, Αμαρυλλίδες, Χιονόδοξες, Γάλανθους, Ερέμορους, Καμάσσια, Άλλιουμ, Φρέζες, Νεραγκούλα, Μούσκαρι, Ορνιθόγαλα, Σίλλα, Άλλιουμ νεκταροσκόρδουμ, Τουλίπες και Αγριοτουλίπες.

Θάμνοι-δέντρα-αναρριχώμενα

Είναι η καταλληλότερη περίοδος για να φυτέψετε καρποφόρα δέντρα, χειμερινά και ανοιξιάτικα, θάμνους και κωνοφόρα δέντρα. Φυτέψτε νέα φυτά, καρποφόρα δέντρα όπως Μηλιά, Αχλαδιά, Φουντουκιά, Συκιά, Φραγκοσυκιά, Ακτινιδιά, Κερασιά, Δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή όπως Πορτοκαλιά, Μανταρινιά, Λεμονιά, Λάιμ, καλλωπιστικά όπως Πικροδάφνη, Κέστρο, Δεύτζια, Ποτέντιλα, Μανώλιες, Φορσύθια, Ανισοντόντεα, Καλλιστήμονα, Φούξια, Σκαμπιόζα, Βιόλα, Πελαργόνιο, Κρανέα, Στερλίτσια, Σπειραία, Ασκλέπια, Σέννα, Μπρουγκμάνσια, Τάμαριξ, Γκρέβια, Βιβούρνο, Αβούτιλο, Πολύγαλα, Πασχαλιά, Καμέλια, Ιβίσκο και αναρριχώμενα όπως Βεϊγκέλια, Βίνκα, Αγιόκλημα, Μπιγκόνια, Γλυτσίνια, Πασσιφλόρα, Γιασεμί, Βουκαμβίλια, Ιπομέα, Κληματίδες, Ορτανσίες, Θουνβέργια, Κισσό και Παρθενόκισσο. Μην ξεχνάτε τους καρποφόρους θάμνους όπως η Βατομουριά, το Σμέουρο-Φραμπουάζ, το κόκκινο και το μαύρο Φραγκοστάφυλο, το Κράνμπερι, το Μύρτιλλο, το Λύκιο-Γκότζι, το Λαγοκέρασο αλλά και τις όμορφες Τριανταφυλλιές.

Γκαζόν

Εφόσον επιθυμείτε να δημιουργήσετε χλοοτάπητα, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή. Είναι καλύτερα να συνεργαστείτε με κάποιο εξειδικευμένο γεωπονικό κατάστημα, για την επιλογή του κατάλληλου σπόρου και υποστρώματος.