Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κ. Μαραβέγια για την άρση της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγιού

0
127

Ενημέρωση για το ενδεχόμενο επανεξέτασης της οριζόντιας απαγόρευσης του κυνηγιού λόγω κορωνοϊού, ζητεί με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, προτείνοντας την επιβολή τοπικών – περιφερειακών lockdown για κυνηγούς σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Η ερώτηση απευθύνεται σε συνέχεια προηγούμενης Αναφοράς προς τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος παρέπεμψε στην από 13-11-20 αρνητική τοποθέτηση του για την άρση της απαγόρευσης κυνηγιού, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο κ. Μαραβέγιας επικαλείται, ωστόσο, νεότερη επιστολή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (2-12-20), σύμφωνα με την οποία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είτε δεν υπάρχει απολύτως καμία απαγόρευση, είτε υπάρχουν μόνο τοπικές – περιφερειακές απαγορεύσεις.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, αιτιολογώντας στη Βουλή το καθολικό lockdown των κυνηγών στη χώρα μας, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η οριζόντια απαγόρευση του κυνηγιού λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στοχεύει στον περιορισμό των μετακινήσεων των κυνηγών σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την Βόρεια Ελλάδα όπου όπως είπε θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη η άρση του εν λόγω μέτρου, καθώς εκεί ζει το 65-70% των Ελλήνων κυνηγών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος καθώς ένας πιθανός κοινός τόπος που θα μπορούσε να βρεθεί είναι η επιβολή τοπικών – περιφερειακών lockdown για κυνηγούς σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, έτσι ώστε και η χώρα μας να εφαρμόζει τα πλέον αυστηρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέτρα, χωρίς να ξεπερνά το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο της αναλογικότητας.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογραμμίζει ότι η Δημόσια Υγεία εξυπηρετείται από το κυνήγι, που αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου ανθρωποζωονόσων όπως η λύσσα, η γρίπη των πτηνών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Επίσης, η εξίσωση του κυνηγιού με καθολικές απαγορεύσεις δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη καθώς οι κυνηγοί παρέχουν υπηρεσίες προστασίας τόσο των τοπικών οικοσυστημάτων όσο και της ασφάλειας ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

1. Εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών – περιφερειακών lockdown σε αντικατάσταση του καθολικού lockdown των κυνηγών, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές

2. Πώς σχετίζεται το μέτρο του καθολικού lockdown των κυνηγών που ισχύει στη χώρα μας με αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού που τυχόν λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.