Ναυάγιο στην Πύλο: Η τραγωδία που κρύβεται στα αμπάρια – Μαρτυρίες για 100 παιδιά κλειδαμπαρωμένα

0
0

Υγρός τάφος για τουλάχιστον 79 ανθρώπους έγινε η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου ένα σαπιοκάραβο φορτωμένο «όσο δεν πάει» με μετανάστες ναυάγησε το πρωί της Τετάρτης (14/6).

Κι ενώ τα αίτια της αδιανόητης τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν 750 άνθρωποι συνολικά, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι, όλοι άνδρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αυτό είναι και το παράδοξο της τραγωδίας: Το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί κανένα παιδί, καμία γυναίκα, γεγονός που ενισχύει τις φοβίες ότι στα αμπάρια βρίσκονταν δεκάδες γυναικόπαιδα.

nauagio metanastes 1

Η τραγωδία που κρύβεται στα αμπάρια

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή. Οι διασωθέντες αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

NAYAGIO minima

* Συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου

Με φωτογραφίες ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.

«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

nauagio metanastes

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

nauagio metanastes 2

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

«Παρόλο που είμαι εθελοντής από το 2003 και έχουμε ζήσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές, έχουμε ζήσει και όλο το προσφυγικό, κάθε φορά που βλέπουμε τον συνάνθρωπο να υποφέρει, υποφέρουμε μαζί του», πρόσθεσε.

«Κάποιος με έπιασε από το χέρι και μου είπε πως περιμένει την οικογένειά του»

Μιλώντας στο MEGA ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο πανικός και το σοκ ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους, ενώ η επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και διασωστών ήταν δύσκολη.

«Λάβαμε την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες».

«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες», δήλωσε.

Η αγωνία των διασωθέντων για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί, συγκλονίζει. «Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε «περιμένω την οικογένειά μου». Ήταν μέσα στο πλοίο… Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο», είπε ο Κώστας Κατσαρός. Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για την ανεύρεση κι άλλων διασωθέντων, καθώς όπως τόνισε ο κύριος Κατσαρός κανένας από τους 104 διασωθέντες που έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν φορούσε σωσίβιο.

«Από χθες δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί»

«Χθες υπήρχε μία τεράστια κινητικότητα, μία συνεργασία των φορέων. Τόσα πολλά ασθενοφόρα δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην Καλαμάτα. Τελικά, δυστυχώς, δεν χρειάστηκε, διότι οι πληροφορίες μας λένε για 700 άτομα περίπου πάνω στο αλιευτικό, όμως μόνο 104 κατέβηκαν. Από τότε δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί», δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος της πόλης τόνισε στο MEGA πως οι μαρτυρίες των διασωθέντων που αναφέρουν ότι στο αλιευτικό βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά επιβεβαιώνονται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ταυτοποιήθηκε η σορός μίας γυναίκας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.