«Οι 180 βουλευτές είναι μάλλον ένας ανέφικτος στόχος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, βάζοντας και δημόσια τέλος στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα.
«Δεν θα προχωρούσα σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου. Όλο το πρόγραμμά μας βασίζεται στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Θέλουμε να αντιστοιχίζονται τα πτυχία με καλές θέσεις εργασίας. Έχουμε ψηφίσει ένα πλαίσιο που δίνει ένα πλαίσιο ευελιξίας στα πανεπιστήμια. Υπάρχει το Erasmus, υπάρχει μια σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, η συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Το όραμά μου είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα κέντρο με διεθνές βεληνεκές. Πόσο μιλήσαμε για όλα αυτά; Μόνο εμείς μιλήσαμε. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα απ’ όσα κάναμε. Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να κάνουν τα ίδια που τους έφεραν στο 20%, τι να πω; Η ακριβής διατύπωση για το άρθρο 16 πρέπει να το δούμε, πρέπει να υπάρξει συναίνεση», είπε, μιλώντας στο Mega, για την αλλαγή του άρθρου 16 που αφορά στα πανεπιστήμια.
Για το τέλος που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ:
«Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ είναι αντίστοιχος με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκοψα εγώ τις σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη. Αυτός δεν ήθελε να συναντηθεί μαζί του. Αυτός δεν ήθελε εμένα πρωθυπουργό. Εγώ λέω: θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερότητα; Μία απάντηση υπάρχει. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ».
Για το σενάριο να μικρύνει η «ψαλίδα» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ:
«Δεν με αφορά τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Εγώ θέλω να απευθυνθώ στους συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές, να τους πούμε τι θέλουμε να κάνουμε. Να τους εξηγήσω γιατί μπορούν να μας εμπιστευτούν. Έχει αποδείξει η ΝΔ ότι μπορεί να αξιοποιήσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους».
Για το ποιον προτιμά ως αξιωματική αντιπολίτευση:
«Θα σεβαστώ την κρίση του ελληνικού λαού. Μια ώριμη κυβέρνηση χρειάζεται και μια ώριμη αντιπολίτευση».
Για την προεκλογική του περιοδεία και το πρωθυπουργικό αεροπλάνο:
«Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα με ό,τι μέσο έχω στη διάθεση μου. Ήταν fake news όλα αυτά που ειπώθηκαν για το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Όποτε μπορούσα να πάρω το αεροπλάνο της γραμμής το έπαιρνα».
Για ποια πράγματα δεν είναι ικανοποιημένος από την τετραετία που ο ίδιος κυβέρνησε:
«Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αναγνωρίσαμε πολλά λάθη, όπως για παράδειγμα το ΕΣΥ, για το οποίο δεν μας επέτρεψε η πανδημία να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλαμε. Δεν θα έχουμε ράντσα. Έχουμε βρει τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Το κάθε νοσοκομείο πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει».
Ακρίβεια:
«Για την ακρίβεια έχουμε πει ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι εισαγόμενη ακρίβεια. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη. Υπάρχουν τρεις λύσεις: Έκτακτη στήριξη, καλύτερος έλεγχος και ανταγωνισμός και καλύτεροι μισθοί.
Δεν μπορούμε να δίνουμε συνέχεια επιδόματα, ήταν μια απαραίτητη όμως ανακούφιση. Σήμερα μπορώ να πω ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε μπει σε μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό. Μπαίνουμε σε μια εποχή που δεν θα μπορούμε να ξοδεύουμε χωρίς να υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες».
Funds και πλειστηριασμοί:
«Έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις, έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε πιέσει τις τράπεζες να κάνουν δεκτές τις προτάσεις που βγάζει ο αλγόριθμος. Μπορούν να γίνουν κι άλλα βήματα προς όφελος όλων. Τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς δεν είναι πρώτες κατοικίες, αφορούν βίλες, αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο Κατσέλη».
Οικογενειακή στήριξη:
«Έχουμε δώσει ήδη τα πρώτα σπίτια. Η κυβέρνηση μας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με αυτούς που λέμε «αόρατους». Υπάρχει το πρόγραμμα στέγη και εργασία. Το θέμα στήριξης της οικογένειας είναι κρίσιμο. Η επέκταση του ολοήμερου σχολείου είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν επίσης οι νταντάδες της γειτονιάς».
Βία ανηλίκων:
«Γνωρίζω πόσο ευαίσθητα θέματα είναι αυτά. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Καθόμαστε μπροστά σε μια βόμβα. Χρειάζονται περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση. Το μπούλινγκ είναι μια αντίδραση σε κάποιον που είναι διαφορετικός. Πρέπει τα παιδιά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Η κυβέρνηση μας έβαλε 36.000 διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία. Τα παιδιά συμμετέχουν με άλλον ενθουσιασμό στο μάθημα. Μιλάμε για ένα σχολείο που δεν θα δίνει βάση στην αποστήθισή».
Εκλογές Τουρκία:
«Θα καλέσω σήμερα τον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ για τη νίκη του. Θα εκφράσω την ευχή μου ότι αυτή η βελτίωση που υπήρχε στις σχέσεις μας το τελευταίο διάστημα, μπορεί να έχει και συνέχεια. Εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί, θα επιδιώξω μια συνάντηση μαζί του. Πρέπει να συζητάμε. Διαφωνούμε, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε στα πρόθυρα ενός επεισοδίου. Θα είναι μια ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Εκτός από τη γεωπολιτική μας διαφορά, υπάρχουν διάφορα θέματα».
Tik Tok:
«Έχω παιδιά 25, 24 και 19 ετών. Το Tik Tok είναι ένα δυναμικό εργαλείο. Δεν έχω την εφαρμογή στο τηλέφωνό μου, όπως είχα ζητήσει να κάνουν το ίδιο και οι υπουργοί μου, αλλά το αξιοποιώ. Μιλάμε στη γλώσσα των νέων και δείχνουμε ποιοι είμαστε. Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Ακολουθεί Tik Tok φάση 2».
Προεκλογική περιοδεία:
«Καλό το Tik Tok, δεν αντικαθιστά όμως τη χειραψία. Φεύγω για την Κρήτη. Θα πάω σε όλες τις περιοχές. Και θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τους συντοπίτες μου και να τους ζητήσω να πάμε ακόμα καλύτερα στις επόμενες εκλογές. Θα πάω και στο Άγιο Όρος. Ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Είχα πάει το 1986, ξαναπήγα με τους φίλους μου και θα ξαναπάω τώρα με τον γιο μου».
Για την Εκκλησία, την οποία οικειοποιούνται ορισμένα δεξιά κόμματα:
«Υπάρχουν κόμματα και κομματίδια. Οι πραγματικοί πατριώτες κρίθηκαν στην πράξη, η εκκλησία είναι τελείως μακριά από την πολιτική».
Εκλογές 25ης Ιουνίου:
«Οι κάλπες θα είναι άδειες, πρέπει να επαναβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου».