Μέσα στον Σεπτέμβριο οι εκτιμήσεις από το χαλάζι σε Περίβλεπτο και Μικρό Περιβολάκι,

  0
  12

  O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιος Στύλιος απάντησε

  σε ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι της 6η Ιουνίου τονίζοντας ότι το έργο της εκτίμησης ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

  Πιο αναλυτικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντησή του αναφέρει τα εξής: «Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 2022 σε διάφορες καλλιέργειες στην Π.Ε Μαγνησίας, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 18 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 631 δηλώσεις ζημίας.
  Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2022. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά την επεξεργασία των στοιχείων ΟΣΔΕ 2022.
  Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα. Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις. Σημειώνεται ότι στα προγράμματα ΚΟΕ εντάσσονται οι ζημιές οι οποίες είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, πληρούν τις απορρέουσες από αυτόν προϋποθέσεις και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Ζημιές οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, δε δύναται να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ.
  Ο υπολογισμός των αποζημιώσεων για τις ζημιές από ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια υπόκειται στα οριζόμενα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ήτοι το ν. 3877 (ΦΕΚ Α’ 160/20.09.2010) και τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής ΚΥΑ 157502 (ΦΕΚ Β’ 1668/27.07.2011), όπου περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς. Κάθε έτος εκδίδεται επικαιροποιημένος τιμοκατάλογος ασφάλισης, για τη σύνταξη του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί τα δεδομένα της πιο πρόσφατης πενταετίας.

  Σε κάθε περίπτωση, η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος αποτελεί ιεραρχικά υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και του Υπουργείου μας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και άπτεται τομέων όπως η ψηφιακή εξέλιξη (ήδη έχει υπογραφεί Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ «ΕΛ.Γ.Α» και «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή – 2 – Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ»), η βελτίωση του τρόπου των εκτιμήσεων, η βιωσιμότητα του συστήματος αγροτικής ασφάλισης (με διάφορες μελέτες επ’ αυτού να βρίσκονται σε εξέλιξη), οι εναλλακτικοί τρόποι ασφάλισης (όπως η προαιρετική και πρόσθετη,κ.α), ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η νέα ΚΑΠ (όπως η επιδότηση ασφαλίστρου και η σύσταση Ταμείων Αλληλοβοήθειας)».

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.