Μέσα στην εβδομάδα η νέα πληρωμή ΕΛΓΑ για τον ανοιξιάτικο παγετό, Μάρτιο σχεδιάζεται η συνδεδεμένη βάμβακος

  Πυρετός διασταυρωτικών Ελέγχων από τις Υπηρεσίες

  0
  13

  Με τους προβλεπόµενους ελέγχους και τις απαραίτητες διασταυρώσεις

  ασχολούνται αυτό το διάστηµα οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών, προκειµένου να γίνουν οι προγραµµατισµένες πιστώσεις που αφορούν αφενός τη διορθωτική επί των απλήρωτων εκκρεµοτήτων της περσινής ενιαίας και αφετέρου του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων ενισχύσεων.
  Και ενώ εξαντλούνται τα περιθώρια διορθώσεων µε διοικητικές πράξεις από την πλευρά των παραγωγών, εντείνονται οι φόβοι αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν ή αντιµετώπισαν προβλήµατα µε επιλεξιµότητες, ΑΤΑΚ, ενοικιαστήρια και δεκάδες άλλα επιµέρους ζητήµατα που άφησαν χιλιάδες παραγωγούς εκτός πίστωσης, ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί. Πιο πιθανό, µάλιστα, δείχνει το σενάριο µετά τη διορθωτική αυτή να ακολουθήσει και νέα διορθωτική για όσα δεν διεκπεραιώθηκαν από τους αρµόδιους.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, η πίστωση του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων µε σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα, εκτιµάται ότι θα πάει πιο πίσω και µάλιστα θα φέρνει και µια δυσάρεστη έκπληξη για τους παραγωγούς σκληρού, καθώς η ενίσχυση αναµένεται µειωµένη κοντά στα 5 ευρώ το στρέµµα, λόγω αύξησης των στρεµµάτων στα 2,4 εκατ. στρέµµατα.

  Σε επόµενη φάση, το µεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µε βάση τα 2.622.921 στρέµµατα που µπήκαν το 2021, η ενίσχυση θα είναι αυξηµένη και δεν αποκλείεται να κινηθεί και πάνω από τα 70 ευρώ το στρέµµα. Υπενθυµίζεται ότι την προηγούµενη χρονιά µε 2,776 εκατ. στρέµµατα, οι βαµβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν 67,82 ευρώ (πάλι αυξηµένη ενίσχυση από τα 64,6 ευρώ του έτους 2019).

  Εν τω µεταξύ, παρατείνεται από την ηµεροµηνία λήξης της (31 Ιανουαρίου) και µέχρι τις 18 Φεβρουαρίου η προθεσµία παράδοσης σύσπορου βαµβακιού σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, µε υπουργική απόφαση. Αυτό κατ’ επέκταση δεν αποκλείει και µια καθυστέρηση στην πληρωµή των παραγωγών, που είθισται να γίνεται λίγο πριν την αργία της 25ης Μαρτίου.

  Σύµφωνα µε τη διαδικασία και µετά το πέρας της παραπάνω προθεσµίας, θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά οι καταστάσεις παραλαβής των εκκοκκιστηρίων στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, να γίνουν οι προβλεπόµενοι έλεγχοι και οι απαραίτητες διασταυρώσεις µε το ΟΣ∆Ε και στη συνέχεια να υπολογιστούν αφενός οι τελικές επιλέξιµες εκτάσεις και αφετέρου το ύψος της ειδικής ενίσχυσης, για να αποσταλεί το αρχείο πληρωµής µέσα στον Μάρτιο και να πιστωθούν οι λογαριασµοί των δικαιούχων παραγωγών.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.