Μεϊκόπουλος – Πλεύρης στη Βουλή:«Περί άλλων τυρβάζει ο Υπουργός για το Νοσοκομείο Βόλου»

0
502

«Στη Μαγνησία νοσηλεύονται κάθε μέρα κοντά στους 100 ασθενείς covid

στις κλινικές του Νοσοκομείου άλλοι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, άλλοι εκτός, καταγράφεται καθημερινά τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων και υψηλός αριθμός ανθρώπων φεύγουν από τη ζωή. Το Νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται για ακόμη ένα πανδημικό κύμα χωρίς επαρκή στελέχωση», τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του για την κρίσιμη κατάσταση στο Αχιλλοπούλειο χτες στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Για να απαντήσει προσήλθε ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης.

Ο Βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα του προβλήματος της υποστελέχωσης που υπάρχει στα τμήματα «πρώτης γραμμής» του Νοσοκομείου Βόλου, όπου τόσο στις Παθολογικές Κλινικές, όσο και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι γιατροί είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που προβλέπονται λόγω μη επαρκών προσλήψεων και λήψης  αδειών. «Οι προτάσεις σύσσωμου του υγειονομικού  προσωπικού του Νοσοκομείου για την αποσυμφόρηση της κατάστασης δεν έχουν μέχρι σήμερα εισακουστεί ούτε από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια ούτε από το Υπουργείο Υγείας», τόνισε ο Βουλευτής.

Παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε στο να απαριθμήσει τις προκηρύξεις θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων για το Αχιλλοπούλειο τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ ανέφερε και τη σημαντική πρόσφατη συνεργασία ιδιωτών ιατρών της Μαγνησίας με το Νοσοκομείο. Αρνούμενος την καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Νοσοκομείου, ανέφερε ότι συνολικά υπάρχουν 84 άτομα περισσότερα στο νοσοκομείο από ό,τι υπήρχαν μέσα στο 2021.

«Καλή είναι η παράθεση αριθμών με μία διαφορά, ποιοτική και ζωτική: Οι αριθμοί που παραθέσατε δεν αντανακλούν επ’ ουδενί την πραγματικότητα της καθημερινότητας μέσα στο Νοσοκομείο, διότι από όλους αυτούς τους αριθμούς που μου δώσατε ελάχιστοι είναι αυτοί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή σε Α΄, Β΄ Παθολογική, Κλινικές COVID και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», απάντησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέροντας ότι μπορεί να έχουν γίνει προσλήψεις, αλλά όχι αρκετές  για τις κρίσιμες ειδικότητες της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, δε χρησιμοποιήθηκαν τα διδάγματα από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα, ώστε να στελεχωθεί και να οργανωθεί το Νοσοκομείο του Βόλου για να μην έχουμε τη σημερινή εικόνα. Δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια περίθαλψη για να μετέχουν ενεργά οι δομές στην πρώτη φροντίδα ασθενών με COVID. «Μόνο όταν ο υπεύθυνος γιατρός κλινικών COVID έστειλε σχετική επιστολή  εκπέμποντας οριστικά σήμα κινδύνου για την κατάσταση φάνηκε να αφυπνίζεται το Υπουργείο Υγείας», σημείωσε προσθέτοντας ότι η βοήθεια για το Νοσοκομείο θα πρέπει να έχει έρθει πολύ νωρίτερα.

«Μόλις πριν από δέκα μέρες ήρθε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο μία πνευμονολόγος από το Κέντρο Υγείας του Βόλου, ένας γενικός γιατρός για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, ενώ η βοήθεια των ιδιωτών ιατρών είναι πολύτιμη, ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας των εφημεριών του νοσοκομείου και, μάλιστα, στην απαιτητική αυτή υγειονομική συνθήκη», επεσήμανε ο Βουλευτής, που δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι δεν ακούστηκε η πρόταση του υγειονομικού προσωπικού του Αχιλλοπούλειου για ενίσχυση με νοσοκομειακούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας που δεν παρουσιάζουν την ίδια επείγουσα εικόνα.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος ανέδειξε την ανάγκη για άμεση προκήρυξη όλων των μόνιμων θέσεων παθολόγων του Νοσοκομείου και αυτών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών,  μονιμοποίηση με μοριοδότηση όλου του επικουρικού προσωπικού και χρηματοδότηση των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από δωρεές επιχειρήσεων  για να διαγκωνίζονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης για το ποιος εξασφάλισε τη μεγαλύτερη δωρεά. Μάλιστα ανέφερε πως είναι η ώρα να γίνει επιτέλους και μια έναρξη συνομιλιών με το ανεμβολίαστο προσωπικό του Νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να συνδράμει, με βάση και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι ανθρώπινες αντοχές καταρρέουν και αυτό που έχετε καταφέρει είναι να έχουμε σήμερα ένα ΕΣΥ πιο αποδιοργανωμένο, πιο κουρασμένο, πιο υποχρηματοδοτημένο και με τάσεις φυγής ιατρικού προσωπικού από την αρχή της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Κλείνοντας την ομιλία του, εξήρε για ακόμη μία φορά την προσφορά και το έργο των γιατρών που είναι στο Νοσοκομείο του Βόλου, λέγοντας ότι είναι κρίμα από τις κακές επιλογές της κυβέρνησης, ο κόσμος να μην εμπιστεύεται και να φοβάται να επισκεφθεί τη μοναδική δευτεροβάθμια δομή που υπάρχει στη Μαγνησία.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.