Μ. Χρυσοβελώνη: Δήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

0
7

Η 25η Νοέμβρη έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες εκατοντάδων πληροφοριών σχετικά με το θέμα της βίας: Στατιστικές και νούμερα που μας τρομάζουν, περιγραφές από θύματα που μας σοκάρουν, ρεπορτάζ από περιστατικά που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και μας προβληματίζουν ως γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες.

Είμαι υπερήφανη γιατί επί θητείας μου ως υφυπουργός Εσωτερικών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ακινησίας από την τελευταία προσπάθεια που έγινε για να κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την Ισότητα των Φύλων και μετά από χρόνια προετοιμασία και διαβουλεύσεων, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, το νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Εν όψει της κατάθεσης και ψήφισης του νόμου αυτού, επισκέφτηκα τους περισσότερους νομούς της χώρας όπου πραγματοποιήσαμε ειδικές εκδηλώσεις με την συνεργασία και συμμετοχή εκπροσώπων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και των κατά τόπους γυναικείων οργανώσεων και συλλόγων, ώστε κάθε πολίτης στην Ελλάδα να ενημερωθεί για τον νέο Νόμο, να ευαισθητοποιηθεί επάνω στα ζητήματα Ισότητας των Φύλων και σε κάθε μορφή βίας που ασκείται με βάση το φύλο. Και τα καταφέραμε: Ο νόμος αυτός δεν έμεινε στο ράφι. Καταφέραμε την συνειδητοποίηση των προβλέψεων που περιλαμβάνει και την πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής του από όλες και όλους.
Ως γυναίκα απευθύνομαι σε εκείνες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν. Τις καλώ να πάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.

Απευθύνομαι και σε εκείνες που δεν τολμούν να αποδεχθούν ότι είναι θύματα. Τις καλώ να πάψουν να «βοηθούν» άθελά τους τον θύτη να συνεχίζει να ξεφεύγει από τις ευθύνες του.
Αξίζει σε όλες τις γυναίκες μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια κοινωνία στην οποία οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ισοτιμίας!

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.