ΛΑΣ Ρ. Φεραίου: Τραγική εγκατάλειψη και ακαταστασία σε υπηρεσίες του δήμου

0
12

Στα προβλήματα εργαζόμενων στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου»

αναφέρεται με ερώτησή της στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρ. Φεραίου, η παράταξη της ΛΑΣ.

Όπως αναφέρεται, «τραγική εγκατάλειψη και ακαταστασία επικρατεί σε εγκαταστάσεις και σε χώρους που στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου μας. Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και χρήζουν άμεσης παρέμβασης και δημιουργίας απαραίτητων επισκευών για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς επίσης και για την εξυπηρέτηση βασικών τους αναγκών κατά την ώρα της υπηρεσίας τους.

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους καθώς και με εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας κατέγραψε τα παρακάτω ζητήματα, που είναι απαίτηση όλων των εργαζόμενων στο Δήμο Ρήγα Φεραίου ήτοι :

1. Ανύπαρκτος Χώρος αποδυτηρίων ανδρών, γυναικών και χώρου αναμονής.
2. Τουαλέτες και ντουζιέρες ανδρών –γυναικών χωρίς τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, νερό – νιπτήρες για την υγιεινή των εργαζομένων.
3. Μέσα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας (ρούχα εργασίας, υποδήματα, κ.ά.), για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.
4. Έλλειψη γιατρού εργασίας για έλεγχο της υγείας των εργαζομένων.
5. Εγκατάλειψη υποδομών (χώρων υγιεινής, γραφείων) εργαζόμενων ισογείου Δημοτικού Καταστήματος.

Επίσης οι τραγικές ελλείψεις, η πλημμελής συντήρηση και η υποβάθμιση των μέσων και του εξοπλισμού στην υπηρεσία καθαριότητας είχαν ως αποτέλεσμα ένα ακόμη σοβαρό εργατικό ατύχημα. Εργαζόμενος του δήμους μας τραυματίστηκε από κάδο (κατασκευής 1997), υπέστη ακρωτηριασμό φάλαγγας νυχιού και κόψιμο τένοντα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων ο εξοπλισμός αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι πεπαλαιωμένος και η συντήρησή του δεν γίνεται με τα κατάλληλα ανταλλακτικά, αλλά με πατέντες, που αποδεικνύονται παγίδες για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον τραυματισμό συναδέλφου του από τον κάδο απορριμμάτων, που έπεσε από τις δαγκάνες του απορριμματοφόρου, για να μη συμβεί κάποιο ακόμη πιο σοβαρό ατύχημα.

Η παραπάνω κατάσταση σε ελλείψεις κατάλληλων χώρων στέγασης των υπηρεσιών, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και η άσχημη κατάσταση στην επάρκεια και στη συντήρηση του εξοπλισμού είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής και των περικοπών στο δήμο. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή έχουν τεράστιες ευθύνες, τόσο για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, όσο και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή

Τι πρόκειται να κάνει για την βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα και σε άλλους τομείς και Υπηρεσίες του Δήμου μας ;

Πότε θα πάρει τα κατάλληλα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους του δήμου, ειδικά στην καθαριότητα, και για την αντικατάσταση και συντήρηση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού;»

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.