Καβακλιώτικη βραδυά με την «Εβρίτικη Ζυγιά». 3ήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φιλιππούπολη

ΚΑΒΑΚΛΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ Με τους ήχους του μουσικού σχήματος «Εβρίτικη Ζυγιά»

0
1

«ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023» στη Φιλιππούπολη Λάρισας. 

Με τριήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμούν και φέτος την Αγία Τριάδα
στη Φιλιππούπολη Λάρισας.

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, διοργανώνει και φέτος, τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του αντίστοιχου πανηγυριού, στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, στην Αλησμόνητη Πατρίδα την Ανατολική Ρωμυλία-Βόρεια Θράκη.

a 494 n

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων παρουσιάζεται παρακάτω :

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023
20:30 Παιδικό Χοροστάσι «Αγία Τριάδα 2023» (Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών)

Θα χορέψουν τα παιδικά τμήματα της Λέσχης Παραδοσιακού και Μοντέρνου Χορού.

Θα συμμετάσχουν τα παιδικά τμήματα των Συλλόγων

Παραδοσιακό Γλέντι με το Μουσικό Σχήμα του Γιώργου Αραπατζή.

fil 40 n

841 n

 

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
19:30 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος)

21:00 Παρουσίαση Παραδοσιακών Χορών από τα χορευτικά τμήματα της Λέσχης

ΚΑΒΑΚΛΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ
Με τους ήχους του μουσικού σχήματος «Εβρίτικη Ζυγιά»

evr 584 n

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
07:00-10:30 Πανηγυρική Θεία λειτουργία μετά κηρύγματος (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος)

19:30 Μεθεόρτιος πανηγυρικός Εσπερινός (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος)

21:00 Παρουσίαση Μοντέρνου Παιδικού Τμήματος της ΕΜΛΦ

21:20 Παρουσίαση Παραδοσιακών Χορών από τα χορευτικά τμήματα της Λέσχης

Παραδοσιακό Γλέντι με τη Δημοτική Ορχήστρα του Κώστα Δεδούση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των χορευτικών και θα ακολουθήσει γλέντι, υπό τους ήχους των παραδοσιακών ορχηστρών.

———————————————–

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023”
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ “ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ”
Ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Νίκαιας “Θεόκλητος Φαρμακίδης” ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη Νίκαια, έδρα του Δήμου Κιλελέρ. Σκοπός της ίδρυσης του, είναι η διάσωση, διατήρηση και διάδοση της λαϊκής παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η καταγραφή παραδόσεων, ηθών και εθίμων και η αναβίωση τους. Σύμβολο και έμβλημα του Συλλόγου είναι ο Έλληνας διδάσκαλος του Γένους και αγωνιστής της Ελληνικής επανάστασης Θεόκλητος Φαρμακίδης ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Βασική δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών όπου λειτουργούν τμήματα παιδικά εφήβων και ενηλίκων με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον κ. Δημήτρη Χατζή. Μέχρι σήμερα ο ΜΛΣ Νίκαιας Θεόκλητος Φαρμακίδης έχει επιδείξει πλούσιο πολιτιστικό έργο διοργανώνοντας κάθε χρόνο μουσικοχορευτικές παραστάσεις τόσο στη Νίκαια όσο και στη Λάρισα με τη συμμετοχή πολλών φιλοξενούμενων χορευτικών αλλά και αξιόλογων μουσικών και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στεφανοβικείου «Αριστοτέλης» ιδρύθηκε το 1978. Σκοπός και στόχος του συλλόγου είναι η καταγραφή,η μελέτη και η προβολή της τοπικής παράδοσης καθώς και η προαγωγή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του χωριού. Το χορευτικό του τμήμα απαρτίζεται από 150 χορευτές όλων των ηλικιών και αποτελεί το καμάρι του Συλλόγου.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023”
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 1999. Τα παιδικά χορευτικά αποτελούν βασικά τμήματα του Συλλόγου από την αρχή της δραστηριοποίησης έως σήμερα. Συμμετέχουν παιδιά 6-15 ετών ενώ διδάσκονται χοροί από όλες τις περιοχές της χώρας (Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, νησιά) καθώς και χοροί του Πόντου, της Σμύρνης κλπ. Έχουν συμμετάσχει σε πλήθος χορευτικών εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Παράλληλα, έχουν συμμετάσχει σε σειρά παραστάσεων που έχει διοργανώσει ο Σύλλογος στον Τύρναβο. Χοροδιδάσκαλος των παιδικών τμημάτων είναι από τον Σεπτέμβριο του 2022 η κ. Ανδρομάχη Κιόση-Κουμαντζέλη

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023”
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ ” Η ΟΜΟΝΟΙΑ “
Ο ΜΣ Βερδικούσιας «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» ιδρύθηκε το 1984 και μέσα σ΄ αυτή την μεγάλη πορεία έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλές μορφές πολιτισμού όπως τον παραδοσιακό χορό, το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, την μουσική κ.ά., έχοντας καταξιωθεί στην συνείδηση των Βερδικουσιωτών και όχι μόνο, αποκομίζοντας τα ευμενή σχόλια για την σοβαρότητα την οποία επιδεικνύουν τα μέλη του σε οργανωτικό και σε εκτελεστικό επίπεδο. Ο αριθμός των μελών αγγίζει τα τριακόσια και των χορευτών τα ενενήντα. Στα τμήματα του χορού συμμετέχουν χορευτές και χορεύτριες από πέντε ετών και άνω, χωρισμένοι σε τμήματα με βάση την ηλικία τους και το χορευτικό τους επίπεδο. Έχει συμμετοχές σε πολλές εκδηλώσεις και σε φεστιβάλ χορού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών για το μεράκι τους και τις κινήσεις τους με αποκορύφωμα την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ του Αγκριτζέντο της Σικελίας το 2008. Τέλος διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ¨Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ”
Ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας, Η «ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ», ιδρύθηκε το 1981 από Κρανιώτες που έμεναν στη Λάρισα. Ο Σύλλογος έχει κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Στη διάρκεια των 42 χρόνων λειτουργίας του, ο σύλλογος έχει παρουσιάσει χορούς και τραγούδια του τόπου του σε πάρα πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο Σύλλογο λειτουργούν χορευτικά τμήματα ενηλίκων, παιδικών καθώς και χορωδιακό τμήμα. Στην ιδιόκτητη αίθουσα του συλλόγου του διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής , παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, κλπ. Ο Σύλλογος πιστεύει πως σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για τη διαφύλαξη της παράδοσης του τόπου μας, σαν ελάχιστο χρέος απέναντι στις προηγούμενες γενιές που μας άφησαν αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και στις επόμενες γενιές που θα την κληροδοτήσουν.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ 2023”
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ “Η ΑΜΠΕΛΟΣ”
O χορευτικός όμιλος Τυρνάβου ” Η Άμπελος” ιδρύθηκε το 2019. Αν και μικρός σε ηλικία, αριθμεί δεκάδες χορευτών κάθε ηλικίας, με τους οποίους μοιράζεται την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό αλλά και την παραδοσιακή μουσική. Με κύριο στόχο την δημιουργία των συνθηκών στις οποίες τα μέλη του συλλόγου θα εξωτερικεύσουν το χορευτικό μεράκι τους, και με σεβασμό πάντα στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, συνεχίζει δυναμικά να μεταλαμπαδεύει γνώσεις, ήθη και έθιμα, οργανώνοντας μουσικόχορευτικές παραστάσεις και γλέντια, υπό τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών ζυγιών. Χοροδιδάσκαλος και ιδρύτρια του συλλόγου είναι η Φωτεινή Μπακαγιάννη, απόφοιτη του τμήματος ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.