Καταγράφουν με τον φακό τους τα αρπακτικά πουλιά της λίμνης Κάρλας

«ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ» ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ - ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

0
0

Του Κώστα Γκιάστα
Έχουν δύο αγάπες και καταφέρνουν να τις συνδυάζουν με απόλυτη αρμονία και εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Από τη μια η φωτογραφία και από την άλλη η φύση. Ο λόγος για τα μέλη της ομάδας «Φωτογράφοι της λίμνης Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής» που σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα μιας σπουδαίας δουλειάς. Μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας, θα διοργανώσουν εκδήλωση με θέμα: «Αρπακτικά Πουλιά της Λίμνης Κάρλας – Birds Of Prey Of Lake Karla» που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 22 Απριλίου στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου στα Κανάλια Μαγνησίας.


Ποια είναι όμως αυτή η ομάδα που δραστηριοποιείται δημόσια στο Facebook και τι στόχο έχει; Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί πως σκοπός είναι η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της Λίμνης Κάρλας και η καταγραφή των ειδών Άγριας Ζωής. Σ’ αυτήν μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν παρόμοια φυσιολατρικά ενδιαφέροντα, ενώ τονίζεται πως για την ομάδα τους κάθε φωτογραφία άγριας ζωής είναι καταγραφή!
«Όλοι είμαστε ερασιτέχνες στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά επαγγελματίες στην αγάπη μας για αυτό που κάνουμε. Να ανεβάζουμε φωτογραφίες, να ρωτάμε, να μαθαίνουμε… Έτσι διευρύνουμε τη γνώση και τον κύκλο των ανθρώπων που συμπορεύονται μαζί μας στον σκοπό της ανάδειξης, της προστασίας και της αειφορίας της φυσικής κληρονομιάς» εξηγεί στην «Ε» ο γιατρός κ. Αλέξανδρος Οικονομίδης, που είναι και η «ψυχή» αυτής της προσπάθειας.

Ο ίδιος είχε πολλά ερεθίσματα από τους γονείς του και μάλιστα στη μνήμη της μητέρας του διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλας με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η καθηγήτρια – φυσιογνώστρια Αγλαΐας Κ. Τσεκούρα πριν φύγει από τη ζωή μαζί με τον σύζυγό της Δημήτριο Οικονομίδη, προσέφερε σπουδαίο έργο στην καταγραφή και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής τη δεκαετία του 1990.

Έτσι και ο Αλέξανδρος συνεχίζει αυτό το σπουδαίο έργο. «Η ομάδα γεννήθηκε πριν τρία χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περίπου 1.500 άτομα και πολλοί από αυτούς φωτογραφίζουν. Γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και το επίπεδο τόσο της συζήτησης όσο και των δραστηριοτήτων είναι υψηλό» εκτιμά ο ίδιος, παρά τα όποια προβλήματα και ανησυχίες που γεννιούνται ανά διαστήματα.

Με αφορμή τις πρόσφατες σπάνιες καταγραφές Θαλασσαετού και Ψαραετού, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του Σπιζαετού, του Χρυσαετού, του Βασιλαετού και του Γερακαετού στην περιοχή της Λίμνης, η εκδήλωση του επόμενου Σαββάτου, όπως εξηγεί, έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής της Κάρλας με μια ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση από τα μέλη των φωτογράφων της Λίμνης.

Ειδική αναφορά θα γίνει στις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία των αγροτικών και αστικών περιοχών και της δημόσιας υγείας με την αξιοποίηση αρπακτικών πτηνών. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης οι σύγχρονες ωφέλιμες εφαρμογές της ιερακοθηρίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και ο ρόλος των εκπαιδευμένων αρπακτικών στη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτικών και στρατιωτικών αεροδρομίων.

«Πιστεύω πως η καταγραφή των αρπακτικών πουλιών στη λίμνη, από την οποία περνούν τόσα πολλά, αποτελεί μια προστιθέμενη οικοτουριστική αξία για την περιοχή» καταλήγει ο κ. Οικονομίδης.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.