Ιστορική μείωση για τα “φέσια” των Δήμων. Άρα, τους φτάνουν τα λεφτά ;

0
27

Ανακοίνωση ότι επετεύχθη «ιστορικό χαμηλό στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ» εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών,

δημοσιοποιώντας την «ικανοποίηση» του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα « για το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2020 το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους ».

Πριν παραθέσουμε την Ανακοίνωση, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ως «ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις» των ΟΤΑ ορίζονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους (Φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης) μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησής τους. Με απλά λόγια «ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις» είναι τα χρωστούμενα, άλλως τα “φέσια”, των Δήμων και των Περιφερειών.

Η είδηση λοιπόν, είναι σαφώς θετική για τις τοπικές κοινωνίες. Ενδέχεται, όμως, ταυτοχρόνως να αποκτά και διπλή ανάγνωση. Να σημαίνει (επίσης με απλά λόγια) ότι στο περίπου τα λεφτά (πάσης προέλευσης, είτε ειδική επιχορήγηση για ληξιπρόθεσμα, είτε τακτικοί ΚΑΠ, είτε ίδια έσοδα κ.ο.κ.) τους φτάνουν. Ότι είναι αρκετά τα χρήματα για να τα βγάζουν πέρα. Αυτό για τις διεκδικήσεις των Αιρετών για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων, την απόδοση όλων των πόρων του Καλλικράτη κ.ο.κ., ίσως έχει τη σημασία του.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Υπουργείου:

« Ιστορικό χαμηλό στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, για το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2020 το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανήλθαν στα 179 εκατ. € και το Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, έφτασαν στα 272 εκατ. €. Η αντίδραση του Υπουργείου ήταν άμεση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ύψους 120 εκατ. €, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση κάθε δήμου και εξασφαλίζοντας τη δίκαιη μεταχείρισή τους προβλέποντας τη μελλοντική επιστροφή του 60%. Με αυτόν τον τρόπο, το Δεκέμβριο του 2020, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ κατήλθαν στα 120 εκατ. €, που ανέρχεται σε μια μείωση 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το 20% εξ αυτών εκκρεμεί με υπαιτιότητα δικαιούχων ή αφορά λογιστικές εκκρεμότητες γεγονός που σημαίνει ότι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. €.

Ταυτόχρονα, η θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Αποτροπής Συσσώρευσης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους το μήνυμα ότι η ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση προς τους φορείς της αγοράς που συναλλάσσονται με το δημόσιο για την άμεση εκκαθάριση των απαιτήσεων τους.

Ο κ. Σταυριανουδάκης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να δημοσιευτούν τα στοιχεία της πρώτης εφαρμογής του Μηχανισμού μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμά ότι είναι εφικτή η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ μέσα στο 2021. »

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.