Ιούνιος. Δουλειές του μήνα στον κήπο

0
681

Με τον Ιούνιο, η θερμοκρασία ανεβαίνει πλέον αρκετά και μας θυμίζει ότι το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει.

Τα φυτά και οι βολβοί που φυτέψαμε την άνοιξη έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν και να ανθίζουν.

Δουλειές του μήνα:

Θάμνοι – δέντρα – αναρριχώμενα

– Μπορείτε να κάνετε κάποια συμπληρωματικά φυτέματα φυτών στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα να μη διψάσουν τα νέα φυτά και θα πρέπει να τα φυτέψετε αμέσως μόλις τα παραλάβετε. Φυτέψτε λαχανικά απευθείας στον κήπο ή μεταφυτέψτε τα φυτά που καλλιεργήσατε από σπόρο. Αυτός ο μήνας είναι ο τελευταίος που μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής.

– Τα δέντρα και οι θάμνοι χρειάζονται πλέον πότισμα μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα. Αυξήστε τη συχνότητα αλλά και την ποσότητα του ποτίσματος, ιδιαίτερα στα φυτά που βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία. Φροντίστε να αρχίσετε από τώρα να προγραμματίζετε για το πώς θα ποτίζονται τα φυτά σας όσο εσείς θα λείπετε.

– Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων για τυχόν ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες, τετράνυχος και τα κοκκοειδή, έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα ψεκάζοντας με εντομοκτόνο.

– Συνεχίστε και αυτό τον μήνα το ξερίζωμα των αγριόχορτων που αναπτύσσονται γύρω από τα φυτά σας. Αυτό θα βοηθήσει και στον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης του τετράνυχου.\r\n- Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν, στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.

-Αν λειτουργεί κλιματιστικό στο χώρο σας, φροντίστε τα φυτά σας να βρίσκονται αρκετά μακριά από το σημείο που «χτυπάει» το κλιματιστικό για να αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Αν το κλιματιστικό σας διαθέτει λειτουργία εφύγρανσης, επιλέξτε την. Είναι ωφέλιμη και για τα φυτά σας αλλά και για εσάς.

– Για να συνεχίσουν να μεγαλώνουν γρήγορα τα φυτά σας χρειάζονται τακτική λίπανση με το υδατοδιαλυτό λίπασμα, εβδομαδιαία.

-Οι Καμέλιες, Γαρδένιες, Ορτανσίες και όλα τα φυτά που αγαπούν το όξινο χώμα, χρειάζονται ειδικό λίπασμα για να μεγαλώσουν και ανθίσουν καλύτερα. Χρησιμοποιήστε το λίπασμαΡΟΚΟΝ για οξύφιλα φυτά.

– Οι τριανταφυλλιές επίσης, χρειάζονται συχνές λιπάνσεις για να έχουν δύναμη να ανθίσουν περισσότερο.

– Λιπάνετε τα καρποφόρα σας φυτά τακτικά γιατί τώρα ξεκινάνε να ανθίζουν και θα μπορέσουν να δέσουν περισσότερους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι. Κατάλληλο είναι το βιολογικό λίπασμα ΡΟΚΟΝ για φρούτα και λαχανικά που θα δώσει στα φυτά σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

– Προσθέστε σίδηρο στο νερό ποτίσματος του Υβίσκου και αλλων καλλωπιστικών φυτών για να προλάβετε και να διορθώσετε κιτρινίσματα στα φύλλα τους.

– Αφαιρέστε όλες τις παραφυάδες φυτών, όπως η τριανταφυλλιά και η πασχαλιά, δηλαδή βλαστούς λεπτούς και ψηλούς που φυτρώνουν από τη βάση του φυτού.

– Ολοκληρώστε το κλάδεμα των φυτών που ανθοφόρησαν νωρίς την άνοιξη (π.χ. γλιτσίνια) και των πράσινων θάμνων. Ψαλιδίστε ελαφρά τα φυτά Πασχαλιάς, Σπειραίας και Κληματίδας που έχουν ανθίσει (όχι φρεσκοφυτεμένα φυτά).

Βολβοί

– Σε δροσερές περιοχές μπορείτε ακόμα και τώρα να φυτέψετε βολβούς.

– Ο ζεστός Ιούνιος είναι ο ιδανικός για να φυτέψετε Κάννες σε γλάστρες ή στον κήπο. Θα απολαύσετε τα εντυπωσιακά εξωτικά κιτρινόκκινα τροπικά άνθη τους μέχρι και τον Οκτώβριο.

– Όλα τα λουλούδια χρειάζονται συχνά ποτίσματα και λιπάσματα για να αποδώσουν σωστά.

– Το σκάλισμα ανάμεσα στα παρτέρια και η απομάκρυνση των αγριόχορτων βοηθάει επίσης στην καλή τους ανάπτυξη.

– Προσδέστε τα ψηλά λουλούδια, όπως της Γλαδιόλας.

Γκαζόν

– Το γκαζόν συνεχίζει να έχει το μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης, οπότε τα κουρέματα πρέπει να συνεχιστούν ανά 5 μέρες.

– Ρυθμίστε το αυτόματο πότισμα του γκαζόν για τους καλοκαιρινούς μήνες με μεγαλύτερη διάρκεια ποτίσματος.

– Κάθε δεύτερο κούρεμα μπορείτε να λιπάνετε το γκαζόν, φτάνει να μην επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.