Γιατί απέτυχε ο Κοινωνικός Τουρισμός: Τι συμβαίνει με καταλύματα και voucher

0
2

Φέτος καταγράφεται ένα παράδοξο. Έγιναν 47.500 περισσότερες αιτήσεις από ότι πέρσι για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023, όμως τα περσινά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα δεν «τρέχει» και τόσο ομαλά. Ο λόγος είναι ένας και απλός: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε η πλειοψηφία έχει άδεια για διακοπές και έτσι μένουν αδιάθετες οι επιταγές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ, περίπου 200.000 επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού από τις 300.000 που είχαν εκδοθεί πέρσι παραμένουν αδιάθετες μέχρι σήμερα και λήγουν την 1η Ιουλίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσοι πήραν πέρσι voucher, δεν είχαν δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση φέτος, καθώς οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν επιταγή μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρείται, παρότι όντως διατίθεται μεγάλος αριθμός επιταγών, προκύπτουν χιλιάδες αδιάθετα voucher γιατί, απλά, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε δωμάτια. Η επιθυμία των δικαιούχων για να κάνουν διακοπές το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου – επειδή παραδοσιακά τότε δίνονται άδειες, επιδόματα αδείας, κλείνουν για καλοκαίρι οι επιχειρήσεις κλπ- παίζει καθοριστικό ρόλο, μιας και τη συγκεκριμένη περίοδο η πληρότητα στα καταλύματα αγγίζει το 100%. Άρα, η διαθεσιμότητα μέσω του προγράμματος, εκ των πραγμάτων, μηδενίζεται.

Μάλιστα, φέτος, πέρασε στα «ψιλά γράμματα» ότι εξαφανίστηκε η υποχρέωση των ξενοδόχων που συμμετέχουν για να διαθέτουν το 30% των διαθέσιμων κλινών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ουσιαστικά οι ξενοδόχοι που συμμετέχουν μπορούν απλά να «μην εξαίρουν συγκεκριμένες περιόδους», δεν είναι όμως υποχρεωμένοι να κρατάνε δωμάτια για τους δικαιούχους του «Κοινωνικού Τουρισμού».

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2023

Ανακοινώθηκε και επίσημα η ημερομηνία που θα βγουν τα αποτελέσματα του «Κοινωνικού Τουρισμού 2023» από τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, έβαλε τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων που είχαν ακουστεί εξαιτίας και των προβλημάτων που είχαν προκύψει τις πρώτες μέρες που η πλατφόρμα «έπεφτε», αλλά και του ότι η προθεσμία έληγε σε μέρα αργίας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, η διαδικασία συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί, δηλαδή η πλατφόρμα έκλεισε και στη συνέχεια θα βγουν τα αποτελέσματα, νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Είπε συγκεκριμένα ότι τα αποτελέσματα θα βγουν σε περίπου 10 ημέρες, δηλαδή λίγο μετά τις 15 Ιουνίου. Πέρσι τα προσωρινά αποτελέσματα είχαν βγει στις 8 Ιουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης για το γεγονός ότι δεν θα δοθεί παράταση:

«Παρακολουθούσαμε πολύ στενά με τη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που υπήρχαν αναμονές, αλλά η πλατφόρμα δεν έπεσε. Και να σας πω απλώς ότι από Σάββατο βράδυ μέχρι χθες το βράδυ γίνανε τριακόσιες εξήντα χιλιάδες αιτήσεις. Δηλαδή δούλεψε πολύ καλά και σήκωσε το σύστημα έναν τρομερό όγκου αιτήσεων. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι κάποια στιγμή που μπήκαν ίσως είχαν αναμονή. Έπρεπε να επιστρέψουν σε 5 λεπτά».

Πότε κάνετε αίτηση για «Τουρισμό για Όλους 2023»

Η ολοκλήρωση του «Κοινωνικού Τουρισμού» ξεκλειδώνει και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι έχετε δύο τρόπους για να κάνετε την αίτησή σας και να διεκδικήσετε το voucher των 150 ευρώ που μπορείτε να ξοδέψετε στις διακοπές σας: Είτε με ηλεκτρονική αίτηση στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet, είτε μέσω ΚΕΠ, όπου ο υπάλληλος σας ολοκληρώνει τη διαδικασία. Εάν απευθυνθείτε σε ΚΕΠ θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα προσωπικά σας στοιχεία, ΑΦΜ, κωδικοί Taxisnet, email αριθμό τηλεφώνου κλπ.

Εάν κάνετε μόνοι σας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ την αίτηση, θα σας ζητηθούν τα ίδια στοιχεία και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Καταχωρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, το e-mail και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τα οποία, στη συνέχεια, πιστοποιείτε.
  • Δηλώνετε ότι δεν έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος – ωφελούμενος στο πλαίσιο άλλου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή πρόγραμμα τος ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού που υλοποιείται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ρητά στην πλατφόρμα.
  • Δηλώνετε ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
  • Καταχωρείτε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείστε την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
    Τουρισμός για Όλους 2023: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια
Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.