Γ. Πλακιωτάκης σε Ζ. Μακρή: «Στηρίζω την πρωτοβουλία της σύνδεσης λιμένων Βόλου και Αλεξάνδρειας»

0
238

Σε συνέχεια της συνάντησής της με τον κ. Φραγκογιάννη, την προηγούμενη Παρασκευή,

η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφθηκε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων με τα συναρμόδια υπουργεία, που στόχο έχει την επίσημη, συντονισμένη και μεθοδευμένη εξέταση της δυνατότητας πορθμιακής σύνδεσης, με επιβατικό και οχηματαγωγό πλοίο, του Λιμένος Βόλου με εκείνον της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

H κ. Μακρή ανέφερε, λεπτομερώς, στον κ. Πλακιωτάκη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εκπροσώπων φορέων της Αιγύπτου, το οποίο μεταφέρθηκε, προφορικά, προς τους, επίσης, ενδιαφερόμενους ελληνικούς φορείς, όπως είναι ο ΟΛΒ, το Ε.Ε.ΣΥ.Μ., η ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών) και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η υλοποίηση μίας τόσο σημαντικής διμερούς στρατηγικής συνεργασίας θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια της χώρας, θα ενδυναμώσει τις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου ενώ θα τονώσει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας. Με δεδομένη την κατηγορηματική δέσμευση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα τύχει της απόλυτης διπλωματικής υποστήριξης του Υπουργείου Εξωτερικών και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η σύνδεση αυτή είναι ώριμη, εφικτή και βιώσιμη, η κ. Μακρή δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οποιαδήποτε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα προσέδιδε μεγαλύτερη και περισσότερο συντονισμένη και μεθοδευμένη δυναμική για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ικανοποίηση του εγχειρήματος. Παράλληλα, θα καταδείκνυε στην αιγυπτιακή πλευρά το ισχυρό ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς αλλά και την σπουδαιότητα του εγχειρήματος προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και να αποτυπωθούν, με σαφήνεια, οι αναγκαίες συνοδές υποδομές για την καλύτερη λειτουργία σύνδεσης μεταξύ των δύο λιμένων και των λοιπών χερσαίων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.

Ο Υπουργός, αφού άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση, τόνισε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες αποτελούν βασικό στόχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς εμπίπτουν στους άξονες της πολιτικής για τη σύνδεση των θαλασσίων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Άλλωστε, το Υπουργείο είναι πάντοτε ανοικτό στις νέες προκλήσεις καθώς ώριμα αναπτυξιακά σχέδια θα ανοίξουν νέους διαύλους διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής αλλά και της διακίνησης εμπορευμάτων προς την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. Για τον λόγο αυτό δήλωσε την απόλυτη διαθεσιμότητα,
τόσο την δική του όσο και των υπηρεσιών του και στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε να δώσει εντολές τόσο στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση του εγχειρήματος αλλά και την συντονισμένη συνεννόηση με το ΥΠΕΞ.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Πλακιωτάκη για την προθυμία του αλλά και για την δέσμευσή του να συνδράμουν οι υπηρεσίες του και να διευκολύνουν, ταχύτατα, στην διαδικασία υλοποίησης του εγχειρήματος, συνδυασμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, που άλλωστε θα συντονίσει, διπλωματικά, την πρωτοβουλία
αυτή, δήλωσε ότι ενέργειες τέτοιου βεληνεκούς και τύπου, που αναμφισβήτητα τονώνουν την εξωστρέφεια της χώρας, αποδίδουν αποτελεσματικότερα με τις θεσμικές και μεθοδευμένες συνέργειες του συνόλου των εμπλεκομένων μερών.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.