Φωτοβολταϊκά στέγης: Ημερομηνία για αίτηση – Οριστική επιδότηση

0
11

Φωτοβολταϊκά στέγης: Οριστική είναι η επιδότηση του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ο Υπουργός αποκάλυψε τις ημερομηνίες…

Αναμένεται η προδημοσίευση του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Τη δυνατότητα σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να μπορούν να συνδεθούν στην υψηλή τάση και αξιοποιώντας τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν.

Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας η σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις είναι ένα από τα μέτρα που θα δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των επιχειρήσεων, κάτι άλλωστε που γνωστοποίησε και στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.

Μέσω της σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εγκαθιστούν τα φωτοβολταϊκά σε χώρους μακριά από τις εγκαταστάσεις τους, όπως συμβαίνει ήδη στις Ενεργειακές Κοινότητες που μπορούν να δημιουργήσουν φυσικά πρόσωπα και Δήμοι.

Ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός επιτρέπει την απομακρυσμένη παράγωγή της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημεία που αυτή θα καταναλωθεί, αρκεί να βρίσκονται στην ίδια Περιφέρεια.

Μία τέτοια προοπτική θα επιτρέψει για παράδειγμα σε βιομηχανίες μίας Περιφέρειας να ιδρύσουν μία Κοινότητα, ώστε να εγκαταστήσουν στην ίδια ελεύθερη έκταση ένα μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών τους. Έτσι, το «πράσινο» αυτό χαρτοφυλάκιο θα έχει αρκετά μεγάλη ισχύ ώστε να παρακάμψει τα προβλήματα ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής και να συνδεθεί στο σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, όπου δεν εντοπίζονται τα ίδια προβλήματα.

Φωτοβολταϊκά στέγης: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Την ίδια ώρα αναμένεται η προδημοσίευση του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες για 250.000 νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Στόχος, είναι το πρόγραμμα, το οποίο θα αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και θα διαχειρίζεται την πλατφόρμα που θα υποβληθούν οι αιτήσεις, να «τρέξει» από τις αρχές του έτους.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα καλύπτει τα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ.

Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3 με 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ.

Η επιδότηση θα είναι μικρή για τα φωτοβολταϊκά και μεγαλύτερη για τη μπαταρία. Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσό αυτό που έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι εφόσον το σύστημα φωτοβολταϊκών περιλαμβάνει και μπαταρία τότε η επιδότηση θα φτάνει και το 60%.

Το σκεπτικό είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω συμφόρηση στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα.

Πάντως, από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος (μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών τα συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας των 10 κιλοβάτ) στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος (έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό) με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW).

Σημειώνεται ότι το 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος σχεδιάζεται να κατευθυνθεί για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, το 35% στις μικρές επιχειρήσεις και το 15% στους αγρότες.

Φωτοβολταϊκά στέγης: Ημερομηνία για αίτηση – Οριστική επιδότηση

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σημειώνοντας ότι ήδη το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ και στόχος είναι το 2030 να παράγεται το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Προανήγγειλε ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί ο οδηγός προγράμματος για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταικών στις στέγες μαζί με μπαταρίες.

Στο πρόγραμμα που θα αρχίσει να τρέχει το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα επιδοτεί την εγκατάσταση μπαταριών με ποσοστό 60% και θα καλύψει 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Το να εγκαταστήσεις ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη αυτή την στιγμή αποσβαίνεται σε έξι χρόνια από μόνο του», συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τέλος, αποκάλυψε ότι στόχος είναι οι αιτήσεις να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τους ενδιαφερόμενους.

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες- Τι κάνει η Ιταλία

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που δίνει λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κυριαρχούν οι πολυκατοικίες έκανε ο Στέλιος Ψωμάς, ενεργειακός σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στο συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην ταράτσα ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο μιας πολυκατοικίας απαιτεί τη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί όταν πολλές φορές δεν υπάρχει συνεννόηση για τον καυστήρα του πετρελαίου. Η ασυνεννοησία μεταξύ των ιδιοκτητών/ενοίκων μιας πολυκατοικίας είναι ένα φαινόμενο που οξύνθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια ο κ. Ψωμάς πρότεινε να υιοθετηθεί το συλλογικό net metering, σε πολυκατοικία στην ίδια ή σε κοντινές, που έχουν ίδια γραμμή ρεύματος. Ουσιαστικά με εικονικό συμψηφισμό, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί.

Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται στην Ιταλία από τον περασμένο Μάρτιο. Η συλλογική αυτοπαραγωγή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε από την ίδια πολυκατοικία είτε από γειτονικές που χρησιμοποιούν την ίδια γραμμή δικτύου όπου να εφαρμόσουν ένα σύστημα εικονικού συμψηφισμού στο επίπεδο της γειτονίας.

Παράλληλα έκανε μια σειρά από προτάσεις που αν εφαρμοστούν θα μειώσουν τόσο το κόστος όσο και τον χρόνο υλοποίησης ενός έργου. Είναι ενδεικτικό ότι παρόλο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 3Kw θέλει μόλις μία ημέρα για να εγκατασταθεί η όλη διαδικασία από τη στιγμή που θα ενδιαφερθεί ο οικιακός καταναλωτής μέχρι να απολαύσει την πρώτη του πράσινη κιλοβατώρα θα περάσουν αρκετοί μήνες.

Φωτοβολταϊκά στέγης: Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο ΣΕΦ είναι:

-Η κατάργηση του δεύτερου μετρητή που επιβαρύνει το κόστος με 500 ευρώ και τρίμηνη καθυστέρηση στη διαδικασία.

-Να μην απαιτείται η βεβαίωση τεκμηρίωσης νόμιμης χρήσης που δεν χρειάζεται για τα μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής και να αρκεί μια απλή βεβαίωση του ιδιοκτήτη.

-Να καταργηθεί η απαίτηση για πιστοποιητικό απαλλαγής από περιβαλλοντική αδειοδότηση αν το σύστημα δεν είναι πάνω στο κτίριο αλλά δίπλα.

-Για τις πολυκατοικίες να απαιτείται η συναίνεση του 50% των ιδιοκτητών.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από μελέτη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα 3 kw, που εγκαθίσταται, χωρίς καμία επιδότηση, θα αποπληρωθεί σε περίπου 9 χρόνια. Αντίθετα με μία επιδότηση της τάξης του 30%, ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 4 χρόνια. Επιπλέον, όπως προκύπτει το κλασικό σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού είναι αποδοτικότερο από τις άλλες εναλλακτικές ενισχύσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.