Επιτέλους έγινε επίσημο: Φυλακή μέχρι και ισόβια για τους παραβάτες της ΛΕΑ

0
7

Η λέξη Λ.Ε.Α. προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης”.

Πρόκειται για την επί αυτοκινητοδρόμου λωρίδα που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού. Αν και αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν πως τα αρχικά της σημαίνουν Λωρίδα Έξυπνων Αυτοκινητιστών.. Καθώς με τις πράξεις τους αυτό μας δείχνουν επιλέγοντας να την χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν χρόνο είτε γιατί όπως υποστηρίζουν δεν γνώριζαν.. Η χρήση της είναι ηθικά εγκληματική και πλέον θα είναι και ποινικά καθώς πάντα υπήρχε στον κώδικα σαν παράβαση αλλά πλέον με τον νέο ΦΕΚ η παραβίασή της υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιφέρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

 

Εγκληματική και ανεύθυνη η άσκοπη χρήση της ΛΕΑ

Η Λ.Ε.Α. δεν πρέπει να μπλοκάρει ποτέ και παραβιάσεις της έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, ειδικά όταν ακόμη στην χώρα μας είναι νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές και τα κολλημένα πυροσβεστικά στην Εθνική Οδό. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. “η λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών.

Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όσους μπαίνουν στη ΛΕΑ

Στο νέο ΦΕΚ αναφέρονται οι περιπτώσεις και οι ποινές για τους παραβάτες των ορίων ταχύτητας και της ΛΕΑ, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να επιφέρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει τροποποιήσεις στα άρθρο 66 για την επικίνδυνη οδήγηση και σε ό, τι αφορά στον ποινικό κώδικα. Έτσι, πέρα από τις ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή vαρκωτικών ουσιών, υπάρχει αυστηροποίηση για την κίνηση σε αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, για την παραβίαση των ορίων ταχύτητας και της ΛΕΑ.

Συγκεκριμένα, στο υπ’ αριθμόν 5039 ΦΕΚ με θέμα τα «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυxήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών…» αναφέρονται τα κάτωθι:

Άρθρο 66 Επικίνδυνη οδήγηση – Υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας – Τροποποίηση άρθρου 290Α Ποινικού Κώδικα Στην παρ. 1 του άρθρου 290A του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) προστίθενται περ. γ’ και δ’ και το άρθρο 290Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 290Α: Επικίνδυνη οδήγηση 1.

…γ) οδηγεί όχημα,

i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ./ ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ./ώρα,

ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ./ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ./ώρα, ή

δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

με φυλάκιση έως 3 έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

με κάθειρξη έως 10 έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάvατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάvατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.