Εκλογές 2023: Τι ισχύει για την ειδική εκλογική άδεια

0
1

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023, και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες.

Xρήσιμη ενημέρωση παρέχει η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) για την εκλογική άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ, από την εκλογική νομοθεσία προβλέπεται, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.

Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:

για εργαζόμενους με πενθήμερο:

από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα,

από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες,

για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

για εργαζόμενους με εξαήμερο:

από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα,

από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες,

από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες,

για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες,

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.