Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των δημοτών

0
26
Χασιώτη Αντωνία
συντονίστρια κοινωνικής προστασίας
& προαγωγής της δημόσιας υγείας
του δήμου ρήγα Φεραίου

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Εθελοντών Βόλου, πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10.30 π.μ. έως 14.00 στον Κεντρικό Πεζόδρομο Βελεστίνου (έμπροσθεν Δημαρχείου) μια εκδήλωση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στην επανεκκίνηση καρδιάς ενός θύματος καρδιακής ανακοπής.

Ο Δήμος μας αποτελείται από χωριά διαφορετικής γεωγραφικής θέσης, καθώς και απόστασης από τις υπηρεσίες υγείας. Γνωστό, πλέον, σε όλους η σημαντικότητα της εγκατάστασης του εξωτερικού απινιδωτή & πιο πολύ σημαντική η εκπαίδευση των δημοτών .

Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των δημοτών και η δημιουργία ομάδων ανά κοινότητα  ώστε να είναι εφικτή η σωστή χρήση του εξωτερικού απινιδωτή.

Ξεκινήσαμε με αυτή την πρώτη εκδήλωση  για να έχουμε όλοι μας την πρώτη επαφή με τους εθελοντές της λέσχης Βόλου για να δημιουργήσουμε τις δικές μας ομάδες ανά χωριό !!!

O Αυτόματος Εξωτερικός Aπινιδωτής είναι μια συσκευή που έχει την ιδιότητα, αν εφαρμοστεί άμεσα στο θώρακα του ανθρώπου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή και γενικά αρρυθμίες καρδιάς αφού αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό, με βάση ειδικό λογισμικό που διαθέτει, να αναγνωρίσει τις επικίνδυνες αρρυθμιολογικές καταστάσεις και να προβεί σε απινίδωση, επαναφέροντας τον καρδιακό ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αυξάνει θεαματικά την πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή. Η χρήση κάθε απινιδωτή θα γίνεται από εθελοντές χρήστες που θα παρακολουθήσουν την απαιτούμενη εκπαίδευση στον τόπο τους μέσω των προγραμμάτων του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και θα λάβουν και την σχετική πιστοποίηση χρήσης.

Παρακαλούνται οι δημότες από ηλικία 17 χρονών και πάνω, όπως και εκπρόσωποι από κάθε οικογένεια, να  δηλώσουν συμμετοχή στην εκπαίδευση έτσι ώστε όταν χρειαστεί η χρήση του απινιδωτή να υπάρχει πάντα κοντινός άνθρωπος να τον χειριστεί.

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στην εκπαίδευση χρήσης του εξωτερικού απινιδωτή να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Κέντρου κοινότητας: 2425023794 για το Βελεστίνο, δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και (email εφόσον υπάρχει) και στις υπόλοιπες κοινότητες θα αναλάβουν τα τοπικά συμβούλια.

Στην εκδήλωση οι εργαζόμενοι του βοήθεια στο σπίτι παρέλαβαν τις πρώτες  αιτήσεις εθελοντών για εκπαίδευση  στο Βελεστίνο και στο Κεραμίδι, ήδη, έχουν δώσει τις πρώτες αιτήσεις στην κα. Βλασταρίδου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και τους δυο εθελοντές εκπαιδευτές τους κ.κ  Γαβαλά Πέτρο και Τσότα Χρυσοβαλάντη για τη συμμετοχή τους και την καλή τους διάθεση  να  έρθουν στον δήμο μας.  Ευελπιστούμε ότι η σημερινή εκδήλωση θα αποτελέσει το κίνητρο που θα προσελκύσει και άλλους δημότες μας  στην εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών γενικότερα

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.