Εγκαίνια λίμνης Κάρλας. Tο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων είναι πραγματικότητα!

0
34

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαινία, παρά τον μουντό καιρό, για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας.

Στα εγκαίνια των έργων για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, στο Κέντρο Πληροφόρησης αλλά και στο Μουσείο για την λίμνη βρέθηκε σήμερα η επίτροπος Περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη και τον οικοδεσπότη περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Το παρών στα εγκαίνια δίνουν επίσης μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος παραβρέθηκε σήμερα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, ενώ επίσης παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ και γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας και ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας και της Χρυσής Αυγής κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Αρχικά ο οικοδεσπότης περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ενημέρωσε την Ευρωπαία αξιωματούχο και τους άλλους επίσημους προσκεκλημένους για τη χρησιμότητα του έργου, ενώ ακολούθησαν ομιλίες και η τελετή εγκαινίων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός λαμβάνοντας το λόγο τόνισε τα εξής:
«Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό το έργο. Μπορώ να θυμηθώ τη φράση Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι «One man can make a difference and every man should try». «Ένας άνθρωπος – μια περιφέρεια- μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε άνθρωπος – όλες οι περιφέρειες- πρέπει να προσπαθεί».

Αργότερα πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στο χώρο της τελετής των εγκαινίων όπου απεύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο υπουργός Εσωτερικών ενώ ακολούθησε η τελετή της κοπής της κορδέλας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας όπου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός ενώ στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξενάγησε τους προσκεκλημένους, παρουσιάζοντάς τους τα εκθέματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή στην πορεία των χρόνων στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας.

Η κα Κορίνα Κρέτσου στο χαιρετισμό της σημείωσε ότι «η λίμνη Κάρλα που ήταν παλιά ο δεύτερος μεγαλύτερος υγρότοπος της Ευρώπη αποκτά ζωή. Η αναβίωση της λιμνης φέρνει πολλά ευεργετήματα, την διατήρηση βιοποικιλότητας, την βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αειφορία, ύδρευση και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, «ένα ορατό σύμβολο της Ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και μια μεταμόρφωση της οικονομίας», ενώ ρόσθεσε πως η ΕΕ υποστηρίζει πολλά έργα στην Ελλάδα, όπως σχολεία, νοσοκομεία, έργα υποδομών μεταφορών και σε επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι σήμερα εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε την αποκατάσταση του υγροβιότοπου ως «μεγάλη εθνική επιτυχία».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση και ένα έργο που δείχνει πως το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν είναι στοιχεία που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά πως το ένα συμπληρώνει το άλλο. «Είναι ένα έργο που αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα είναι ένα έργο μέσω του οποίου θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα του κάμπου της Θεσσαλίας, θα συμβάλει στην ύδρευση της πόλης του Βόλου, αλλά και θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το έργο για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας συνιστούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως αυτό περιγράφεται και στο σχέδιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Συνεργαστήκαμε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό όταν τότε το έργο είχε «βαλτώσει» και ελλόχευε ο κίνδυνος να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 180 εκατ. Ευρώ» τόνισε.

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το έργο αποτελεί παράδειγμα που δείχνει τα αποτελέσματα τις συνεργασίας όλων των βαθμίδων της Δημόσιας Διοίκησης και συμπλήρωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να συνεχιστεί αυτή συνεργασία, «ειδικά τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση και ανακτούμε την δημοσιονομική και οικονομική κυριαρχία».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και της Περιφέρειας, προσωπικά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και βεβαίως την επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου.

O κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τόνισε με την σειρά του ότι είναι ένα ιστορικό γεγονός και μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το Νομό, τη Θεσσαλία και τη χώρα μας, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας θα έχει θετικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, την ύδρευση και την άρδευση των γύρω περιοχών και την αντιπλημμυρική προστασία, ενώ τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψαν οι εργασίες αναβαθμίζουν από πολιτιστικής άποψης τον τόπο. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα καταπληκτικό Μουσείο το οποίο επισκέφθηκαν σήμερα όλοι οι φορείς. Ουσιαστική θα είναι επίσης η επίδραση της Λίμνης στο περιβάλλον που ήδη έχει αρχίσει να ξαναγεννιέται δίνοντας παράλληλα και μια μοναδική ευκαιρία τουριστικής αξιοποίησης, καθώς ως γνωστόν, η Κάρλα είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος και πλέον θα συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες και παρατηρητές.

Το επόμενο στοίχημα για τον κο Μεΐκόπουλο είναι πλέον ο φορέας που θα αναλάβει και θα εγγυηθεί τη συνολική, ενιαία διοικητική και επιστημονική διαχείριση και εύρυθμη λειτουργία του έργου που θα επιτρέψει την καλή οικολογική κατάσταση της λίμνης και την ασφαλή λειτουργία της. Ήδη με τον νόμο 4519/2018, η Κυβέρνηση ρύθμισε σημαντικά θέματα για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, οι οποίοι πλέον θα αποτελούν το κεντρικό εργαλείο για τις περιοχές αυτές, ενώ θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της Λίμνης Κάρλας πέραν των προαναφερομένων έδωσαν επίσης το παρών:  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Π.Ε. Γιώργος Λαδόπουλος, Γ. Καλτσογιάννης, Αποστόλης Μπέμπης, Γιάννης Μπουτίνας, Γιώργος Μάττας, οι δήμαρχοι Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς, Αγιάς και Κιλελέρ, Δημήτριος Νασίκας, Παναγιώτης Κουτσιάφτης, Αντώνης Γκουντάρας και Θανάσης Νασιακόπουλος αντίστοιχα, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος, Ντίτορας, ο Διοικητής των Δημόσιων Νοσοκομείο Λάρισας Παναγιώτης Νάνος, ο πρόεδρος του ΣΒΕΘ Αχιλλέας Νταβέλης, ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ο διευθύνοντας σύμβουλος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», ο πρόεδρος του «ΤRT», εκπρόσωποι της 1η Στρατιάς, του ΑΤΑ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ., ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Χαράλαμπος Πάσχος,  εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας, πρώην βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.