Δημ. Νασίκας «Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στον στόχο της κατάργησης των διοδίων Μοσχοχωρίου»

0
9

nasikas-diodia-mosxoxori«Ζητάμε την κατάργηση των διοδίων, και την κατάργηση των σχετικών νόμων. Οποιαδήποτε διαφορετική λύση, θα είναι ημίμετρο, δεν παζαρεύουμε την τιμή των διοδίων, δεν διαπραγματευόμαστε το χρόνο κατάργησής τους σε σχέση με τους παράδρομους. Δε ζητάμε ειδική αντιμετώπιση και κάρτες. Τέτοιες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του».

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου – όπου ήταν ομιλητής – ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό που διέπει τη δημοτική αρχή όσον αφορά το θέμα των διοδίων, ο κ. Νασίκας μετέφερε την κατηγορηματική και αταλάντευτα αποφασιστική θέση της παρούσας δημοτικής αρχής αλλά και όλου του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να παλέψει σθεναρά την κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου.
Στην ομιλία του μάλιστα ήταν σαφής ως προς αυτό καλώντας την Κυβέρνηση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, τόνισε «Το θέμα των διοδίων αποτελεί για την δημοτική μας αρχή ένα ζήτημα που καίει. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει «πληρώσει» με αθώο αίμα συμπολιτών μας για αυτό και εξαρχής έχουμε δηλώσει ότι για εμάς προέχει η κατάργησή τους.

Η εφαρμογή του ανοικτού συστήματος τιμολόγησης και η τοποθέτηση σταθμών διοδίων με υψηλό αντίτιμο, σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και πολύ περισσότερο για οδικά έργα τα οποία είναι ανύπαρκτα ή στάσιμα, αναγκάζει τους πολίτες να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους μέσω επικίνδυνων παράδρομων που δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα.

Τραγικό παράδειγμα είναι το τελευταίο τροχαίο έγκλημα στην ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Στεφανοβικείου με θύματα τρία νέα παιδιά.

Κυρίες και κύριοι,

είναι γνωστό ότι το υψηλό κόστος των διοδίων έκανε απαγορευτική τη χρήση των εθνικών οδών από τους πολίτες του νομού, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται αποκλειστικά από τους παράδρομους και τα θανατηφόρα τροχαία να αυξάνονται δραματικά.

Η Πολιτεία, εκτός των άλλων, αδυνατεί στην παρούσα φάση, στα οδικά τμήματα που λειτουργούν με διόδια να κατασκευάσει ή να ολοκληρώσει την κατασκευή αξιόπιστων, ασφαλών παράπλευρων ή εναλλακτικών δρόμων, οι οποίοι σήμερα είναι ασυντήρητοι, πολλές φορές ακατάλληλοι για χρήση, ενώ χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες οδηγούς.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, όλες οι Κυβερνήσεις έχουν υπογράψει ληστρικές Συμβάσεις Παραχώρησης με εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς δρόμους, και οι οποίες πολύ συχνά αγνοώντας τα αρμόδια υπουργεία, επιβάλλουν διαρκώς αυξήσεις των διοδίων.
Οι εθνικοί δρόμοι έχουν κατασκευαστεί και συντηρηθεί με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και έχουν πληρωθεί πολλαπλά μέχρι σήμερα από τους φορολογούμενους για αυτό και είναι απαράδεκτο να στερούνται τη χρήση τους.

Η σημερινή κυβέρνηση- που ως αντιπολίτευση- είχε κάνει ΣΗΜΑΙΑ το θέμα των διοδίων είναι υποχρεωμένη αφενός να διασφαλίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και ασφαλή κίνηση των πολιτών σε όλη τη χώρα και αφετέρου να τηρήσει τη δέσμευσή της για κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου, όπως είχε επισημανθεί εξαρχής.
Ας μην γελιόμαστε. Οι συμβάσεις παραχώρησης, έτσι όπως είναι καταρτισμένες και αποφασισμένες από τη Βουλή, οδηγούν στην επιβολή διοδίων και εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση.

Πρέπει να διεκδικήσουμε την κατάργηση των διοδίων, την απομάκρυνσή τους. Οποιαδήποτε διαφορετική λύση, θα είναι ημίμετρο. Δεν παζαρεύουμε την τιμή των διοδίων, δεν διαπραγματευόμαστε προσωρινές λύσεις. Τέτοιες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ως δημοτική αρχή και ερμηνεύοντας το λαϊκό αίσθημα, τις τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα ενάντια στα διόδια, πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να “σέρνονται” μέχρι και σήμερα στα δικαστήρια με βαριά κατηγορητήρια, πολίτες επειδή αντιδρούν στην λειτουργία των διοδίων, μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησαν τα αυτονόητο.

Να διέρχονται με ασφάλεια τους δρόμους, χωρίς να «παίζουν το κεφάλι» τους κορώνα γράμματα στο βωμό του κέρδους.
Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει η συντήρηση των παράπλευρων οδών της ΠΑΘΕ και συντήρηση της ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου, όπως πολύ σωστά ανακοίνωσε η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός. Είμαστε δίπλα τους να συνεισφέρουμε και στη διεκδίκηση μεγαλύτερων κονδυλίων για το συγκεκριμένο έργο.

Μόνο έτσι δεν θα χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα στους δρόμους, θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.
Έχουμε χρέος να βάλουμε τις ανάγκες των πολιτών πάνω από τις ανάγκες των εταιρειών, πάνω από τα κέρδη τους .
Όσο υπάρχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με τις συμβάσεις παραχώρησης που οδηγούν στην επιβολή διοδίων και εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, οριστική λύση στο πρόβλημα δεν θα υπάρξει.

Κυρίες και Κύριοι,

Το θέμα των διοδίων αποτελεί για την δημοτική μας αρχή ένα ζήτημα που καίει. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει «πληρώσει» με αθώο αίμα συμπολιτών μας για αυτό και εξαρχής έχουμε δηλώσει ότι για εμάς προέχει η κατάργησή τους.
Όσο υπάρχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με τις συμβάσεις παραχώρησης που οδηγούν στην επιβολή διοδίων και εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, οριστική λύση στο πρόβλημα δεν θα υπάρξει.
Το αίτημα μας πρέπει να είναι καθαρό.
Ζητάμε την κατάργηση των διοδίων, την απομάκρυνσή τους και την κατάργηση των σχετικών νόμων Οποιαδήποτε διαφορετική λύση, θα είναι ημίμετρο, δεν παζαρεύουμε την τιμή των διοδίων, δεν διαπραγματευόμαστε το χρόνο κατάργησής τους σε σχέση με τους παράδρομους. Δε ζητάμε ειδική αντιμετώπιση και κάρτες. Τέτοιες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Τελειώνοντας και αφού ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά το Δικηγορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, ξεκαθαρίζω ότι ως Δήμος Ρήγα Φεραίου, δεν θα δεχτούμε ημίμετρα , ούτε φυσικά και παζάρια στην τιμή των διοδίων. Θα παλέψουμε μέχρι τέλος για την κατάργησή τους και φυσικά δεν θα λείψουμε ποτέ από κανέναν αγώνα για την κατάργησή τους.
Δελτίο Τύπου Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.