Δέκτης σοβαρότατων καταγγελιών για ανεξέλεγκτη αλιεία έγινε ο Χρήστος Μπουκώρος

Αντί να αξιοποιείται, λεηλατείται ο πλούτος της λίμνης Κάρλας

0
837

Με ερώτηση επείγοντος χαρακτήρα προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος αναδεικνύει το θέμα της ανεξέλεγκτης αλιείας στη λίμνη Κάρλα.

Ταυτόχρονα, μετά την τελευταία του επίσκεψη στα Κανάλια, όπου συναντήθηκε με κατοίκους και φορείς, αλλά και με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, μεταφέρει με την ερώτησή του τις προτάσεις για τη διάχυση των ωφελειών αυτού του μεγάλου έργου στην τοπική και εθνική οικονομία.
Αναλυτικά, στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής: «Κύριοι Υπουργοί, κατά την τελευταία επίσκεψή μου στην παρακάρλια κοινότητα των Καναλίων, καθώς και στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κάρλας, έγινα δέκτης σοβαρότατων καταγγελιών από τους κατοίκους της περιοχής για εκτεταμένη παράνομη αλιεία, από Έλληνες και αλλοδαπούς αλιείς, τις νυχτερινές ιδιαίτερα ώρες με τη χρήση διχτυών μήκους εκατοντάδων μέτρων, παρά τις αδιάλειπτες ετήσιες απαγορεύσεις της αρμόδιας υπηρεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης έχουν προβεί σε κατασχέσεις πέντε σκαφών για παράνομη αλιεία, τα τελευταία έτη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε μηνιαία βάση, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς κανένα παραστατικό, με τα αλιεύματα διοχετεύονται κυρίως σε αγορές της Βορείου Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας -το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης- δαπανήθηκαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, ακόμη και σήμερα η γιγαντιαία αυτή περιβαλλοντική επένδυση δεν αποδίδει τα οφέλη, για τα οποία σχεδιάστηκε, στην τοπική και εθνική οικονομία.

Τα ορατά οφέλη μέχρι τώρα είναι ο εμπλουτισμός της χλωρίδας και πανίδας, η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και η άρδευση των κτημάτων μόνο της κτηματικής περιφέρειας του δημοτικού διαμερίσματος Ριζομύλου.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των επιστημόνων του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για άρση των απαγορεύσεων αλιείας και έναρξη της ερευνητικής, ερασιτεχνικής και στη συνέχεια διαχειριστικής αλιείας, οι απαγορεύσεις επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση, δημιουργώντας συνθήκες εκτεταμένης παράνομης αλιείας και λαθρεμπορίας ανυπολόγιστων ποσοτήτων ψαριών (εκατοντάδων τόνων ετησίως κατά πληροφορίες και εκτιμήσεις ντόπιων), χωρίς κανέναν αγορανομικό και υγειονομικό έλεγχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχώς ο Φορέας Διαχείρισης από το 2019 ζητά με σχετικά έγγραφά του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες την άρση των απαγορεύσεων αλιείας, δίχως μέχρι σήμερα την ικανοποίηση του αιτήματος.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί, τα νερά της λίμνης Κάρλας έχουν εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ έλεγχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προ τετραετίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υγεία του ιχθυοπληθυσμού είναι σε άριστη κατάσταση.

Δικαιολογημένα οι κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί φορείς, βασιζόμενοι στις εισηγήσεις του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, ζητούν την αρωγή της Πολιτείας για τη μερική άρση της απαγόρευσης αρχικά, τη σύσταση αλιευτικού συλλόγου με κριτήρια εντοπιότητας στο πλαίσιο της κοινωνικής αποκατάστασης και εν τέλει την έρευνα αγοράς για τη δημιουργία μονάδας πιστοποίησης, μεταποίησης και τυποποίησης των αλιευμάτων. Προτάσεις που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην εθνική και κυρίως στην τοπική οικονομία και κοινωνία, δίνοντας υπεραξία στο ιχθυοαπόθεμα της λίμνης, με την εξάλειψη της παράνομης αλιείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω της κατοχύρωσης ενός μοναδικού προϊόντος, όπως είναι τα καρλιώτικα ψάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αλιεύματα του γλυκού νερού είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις αγορές της βόρειας Ευρώπης.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής σας το γεγονός ότι αυτό το τεράστιο έργο υλοποιήθηκε για λόγους πρωτίστως περιβαλλοντικούς, αρδευτικούς, αλλά και κοινωνικοοικονομικούς, με οφέλη τα οποία θα διαχέονται στην τοπική κοινωνία, η οποία τα τελευταία 70 χρόνια, εξαιτίας των αποφάσεων της Πολιτείας, αναγκάστηκε να αλλάξει την παραγωγική φυσιογνωμία και την επαγγελματική της κατεύθυνση: από ψαράδες σε αγρότες – κτηνοτρόφους και τώρα πάλι ψαράδες, αλλά αυτή τη φορά χωρίς δικαιώματα αλιείας!

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.