Χρ. Μπουκώρος: Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και εμπειρίας αποκτηθέντων στο εξωτερικό

Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος

0
13

Να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά προσόντα και η εμπειρία που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό από τις επαγγελματικές οργανώσεις, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα μετά την κατάργηση του ΣΑΕΠ, ζητά με ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος, είναι απαραίτητη η έκδοση εξουσιοδοτικής διάταξης, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματικές οργανώσεις, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων αποκτηθέντων στο εξωτερικό, να προχωρήσουν στην αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων και οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να ασκήσουν απρόσκοπτα το επάγγελμά τους.

Πιο αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Με τον Ν. 4635/2019, έπαυσε η λειτουργία του ΣΑΕΠ, και, η αρμοδιότητα για την έκδοση αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων είτε επί τη βάσει του γενικού συστήματος αναγνώρισης των τίτλων εκπαίδευσης, είτε επί τη βάσει της αναγνώρισης επαγγελματικής πείρας μεταβιβάστηκε στις οικείες επαγγελματικές οργανώσεις, εφόσον είναι οργανωμένες ως ΝΠΔΔ.

Οι ίδιες οι επαγγελματικές οργανώσεις δεν δύνανται να προχωρήσουν αυτοβούλως την ως άνω διαδικασία αναγνώρισης, καθόσον δεν έχει εκδοθεί εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη που να καθορίζει το πλαίσιο και τη διαδικασία άσκησης της αρμοδιότητας αυτής.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ήδη από το έτος 2017 είχαν υποβάλλει σχετικά αιτήματα στο καταργηθέν πλέον ΣΑΕΠ, να παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια μετέωροι, μη δυνάμενοι να ασκήσουν το επάγγελμά τους και αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.