Αλ. Μεϊκόπουλος: Επικίνδυνο για τις καλλιέργειες το νερό της Κάρλας λόγω υψηλής αλατότητας

Στη Βουλή το θέμα από το βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

0
115

Την ύπαρξη υψηλού ποσοστού χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό αλάτι) στο νερό του ταμιευτήρα της Λίμνης Κάρλας και τη δικαιολογημένη ανησυχία των καλλιεργητών των παρακάρλιων περιοχών, φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, ο νέος ταμιευτήρας της Κάρλας αποτέλεσε έργο πνοής για την περιοχή της Μαγνησίας με πολλαπλά οφέλη περιβαλλοντικής και αρδευτικής φύσης. «Η άρδευση των παρακάρλιων καλλιεργειών γίνεται από τον ταμιευτήρα, όμως όπως διαπιστώνουν οι καλλιεργητές σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με πιστοποιημένα Ινστιτούτα μετρήσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται και από μελέτες του Φορέα Διαχείρισης, στο νερό της Λίμνης παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό αλάτι)», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, το νερό που εισέρχεται στον ταμιευτήρα της Κάρλας προέρχεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από το ποτάμι του Πηνειού. Κατά τη διαδρομή του νερού από το ποτάμι του Πηνειού μέχρι τον ταμιευτήρα της Κάρλας, το νερό διέρχεται από ανοιχτά αποστραγγιστικά κανάλια, όπου περιέχονται τα ύδατα που στραγγίζουν από τις αγροτικές καλλιέργειες και περιέχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών αλάτων, ενώ στα ίδια κανάλια εισέρχονται και λύματα βιομηχανιών και μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πηνειού στο Νομό Λαρίσης που ενδέχεται να περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλα στοιχεία μόλυνσης του νερού.

«Οι αγρότες που καλλιεργούν τα εδάφη γύρω από τη Λίμνη και χρησιμοποιούν το νερό της για την άρδευση των χωραφιών τους είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς ισχυρίζονται ότι η υψηλή περιεκτικότητα του νερού της Λίμνης σε χλωριούχο νάτριο κρίνεται ακατάλληλη για το πλήθος των καλλιεργειών, ενώ η μακροχρόνια χρήση νερού με υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα θα επιφέρει υποβάθμιση του εδάφους των παρακάρλιων περιοχών συνολικά», τόνισε ο Βουλευτής.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο έλεγχος της ποιότητας του νερού που εισέρχεται στον ταμιευτήρα είναι μπορεί να γίνει με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών μέσων, αλλά και τον εντοπισμό της βασικής πηγής μόλυνσης του νερού με χλωριούχο νάτριο.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος σημείωσε πως κρίνεται απαραίτητη η σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων για τον προσδιορισμό της πηγής της ρύπανσης του νερού και την τήρηση των κανόνων που θα τεθούν για τη διατήρηση της καλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε του αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα για την ορθή διαχείριση του αρδευτικού νερού για τις παρακάρλιες καλλιέργειες και την πληρέστερη ενημέρωση των καλλιεργητών.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.