600 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζει στην Ευρώπη η εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία

  0
  4

  Περίπου 100 ευρωβουλευτές σε επιστολή ζητούν την άμεση απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς η Ευρώπη πληρώνει ημερησίως 600 εκατομμύρια ευρώ στη Μόσχα και συνεπώς με αυτά τα χρήματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  Η Ευρώπη πληρώνει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αναφέρεται στην επιστολή.

  Εν τω μεταξύ, εκτιμήσεις από την οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel έδειξαν ότι μόνο την περασμένη Πέμπτη οι εισαγωγές ενέργειας έφεραν στα ταμεία της Ρωσίας κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

  Σύμφωνα με τους νομοθέτες, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή ενός ρωσικού άρματος T-72 κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ένα σύγχρονο άρμα T-80 κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ.

  Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη χρήση της ρωσικής ενέργειας από την Ευρώπη σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να κατασκευάσει περίπου 400 νέα άρματα μάχης T-72 ή 200 νέα άρματα μάχης T-80 από μία μόνο ημέρα των ενεργειακών εσόδων της ΕΕ, υποστήριξαν.

  «Πρέπει να επιλέξουμε σε ποια πλευρά είμαστε», προσθέτει η επιστολή.

  Ποιοι ευρωβουλευτές υπέγραψαν την επιστολή

  Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή ήταν από το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ακολουθούμενο από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.

  Οι νομοθέτες προέρχονται επίσης από όλη την ΕΕ, αν και υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των σλαβικών και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

  Οι περισσότερες υπογραφές προέρχονται από Πολωνούς νομοθέτες –η Πολωνία πιέζει για σκληρότερες κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας– και υπάρχουν λίγοι νομοθέτες από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι πιο ανοιχτές στον διάλογο με το Κρεμλίνο.

  Η έκκληση ακολουθεί τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η συνεχιζόμενη χρήση της ρωσικής ενέργειας από την ΕΕ βοηθά έμμεσα το Κρεμλίνο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  «Όσο περισσότερο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον τρελό πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας από τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα φέρει η Ευρώπη στους ώμους της για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», προειδοποίησαν οι νομοθέτες στην επιστολή τους.
  Η Σύνοδος για τα ενεργειακά

  Τα προσχέδια συμπερασμάτων που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι θα συμφωνήσουν να προωθήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως η διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και η αύξηση της απόδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  Ωστόσο, απαιτείται άμεση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, υποστηρίζουν οι νομοθέτες, επικαλούμενοι ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2021 που δηλώνει ότι, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα.

  Οι νομοθέτες κάλεσαν επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις, ώστε να απαγορευτεί σε όλες τις ρωσικές τράπεζες η πρόσβαση στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Αρκετές μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η Gazprombank, έχουν εξαιρεθεί από την κύρωση μέχρι στιγμής.

  Χωρίς αυτά τα μέτρα, η Ευρώπη θα «παρατείνει την καταστροφή από τις ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν των ουκρανικών πόλεων, των υποδομών, της οικονομίας και της κοινωνικής προστασίας του ουκρανικού λαού».

  Πηγή: euractiv.gr
  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.