Το πανηγύρι στο Στεφανοβικείο (κάτι από τα παλιά)

0
411

Το Στεφανοβίκειο μέχρι το 1977 γιόρταζε σαν πολιούχο του χωριού τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, Ο Άγιος Νικόλαος καταγόταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε στα Βούναινα (χωριό της Λάρισας).

Το πανηγύρι γινόταν στις 8 και 9 Μαΐου. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’20 γιορταζόταν την ίδια μέρα και το έθιμο των ιπποδρομιών.

Τα αγόρια του χωριού με τα άλογά τους, ξεκινούσαν συνήθως από το Καραγάτσι (Ναός Αναλήψεως) την ιπποδρομία τους με έντονο συναγωνισμό μέχρι την παλαιά εκκλησία του χωριού (Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών). Όποιος έφτανε 1ος έπαιρνε το αγιασμένο μαντήλι από τον παπά.

Τα ανύπαντρα κορίτσια του συγκεντρώνονταν σε κάποιο σημείο του χωριού, το λεγόμενο χοροστάσι όπου και τραγουδούσαν και χόρευαν κάποια τοπικά τραγούδια όπως «Γαρυφαλλιά μου πράσινη» & «Μπέτε κορίτσια στο χορό».

Στις 8 Μαΐου 2016 έγινε μια μικρή αναβίωση του παλαιού πανηγυριού του χωριού.

Ακολουθούν κάποια βίντεο με τα παραδοσιακά τραγούδια που χόρεψαν παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου «Αριστοτέλης».

Σήμερα το πανηγύρι εορτάζεται στης 6 Αυγούστου όπου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο με Λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους και ανήμερα τη Θεία Λειτουργία.

Το «Πανηγύρι του Σωτήρος » στην κεντρική πλατεία Στεφανοβικείου προ covid εποχής ”κρατούσε” δύο μέρες, παραμονή κι ανήμερα της εορτής του Σωτήρος με  χορό και τραγούδια για όλους στα καταστήματα περιμετρικά της πλατείας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.