Τέσσερα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Μαγνησία

0
0

Η νόσος των βάλτων ή αλλιώς η νόσος της Στουτγάρδης, είναι η λεπτοσπείρωση.

Πρόκειται ξεχασμένη ασθένεια, που ήρθε να κάνει την εμφάνισή της με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο και το Πήλιο και η οποία μεταδίδεται από το νερό.

Μόλις χθες πήραν εξιτήριο δύο ακόμη άτομα που προσβλήθηκαν από την ασθένεια στην Μαγνησία. Πρόκειται για έναν άντρα 31 ετών και μια γυναίκα 40 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά έχουν καταγραφεί στο Νοσοκομείο του Βόλου 4 κρούσματα σε τρεις εβδομάδες.

Στον Βόλο και σε όλο τον Νομό οι πολίτες σε δεκάδες περιοχές ζουν μέσα στη λάσπη.

Η νόσος οφείλεται σε διάφορους τύπους του βακτηριδίου λεπτόσπειρα, μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού και προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Συχνότεροι ξενιστές είναι τα τρωκτικά, αλλά και άλλα είδη θηλαστικών, άγρια ή οικόσιτα (χοίροι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι), τα οποία μπορεί να αποβάλουν την παθογόνο λεπτόσπειρα στα ούρα τους. «Πύλες εισόδου» της λεπτόσπειρας στον οργανισμό είναι οι βλεννογόνοι (οφθαλµών, στόµατος, µύτης), το δέρμα (µέσω αµυχών) και το πεπτικό σύστημα (με κατανάλωση µολυσµένων τροφών ή νερού). Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από πέντε μέρες έως τέσσερις εβδομάδες.

Στους ανθρώπους η λεπτοσπείρωση μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία και ρίγη μέχρι μυαλγίες και διάρροια.

Τα αρχικά συµπτώµατα μοιάζουν µε αυτά της γρίπης, έτσι κάποιες φορές δεν υπάρχει εξαρχής σωστή διάγνωση, ο ασθενής φαίνεται πως αναρρώνει αλλά μπορεί στη συνέχεια τα συµπτώµατα να εμφανιστούν ξανά και πιο έντονα.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.