Πυρ ομαδόν σε Aγοραστό και Νασίκα στη λαϊκή συνέλευση που έγινε στα Κανάλια

0
0

Στη λαϊκή συνέλευση που έγινε στα Κανάλια οι κάτοικοι του χωριού επέκριναν περιφέρεια και δήμο ότι καθυστέρησαν να λάβουν αποφάσεις για την περιοχή, με τον κίνδυνο των πλημμυρών να ελλοχεύει

Τρεις εβδομάδες μετά τις πλημμύρες αποφάσισαν να «μπαζώσουν» την κοίτη στον Συλλεκτήρα 7 για να μην πλημμυρίσουν τα Κανάλια- Τα λάθη και οι αβλεψίες που αναδείχτηκαν

Στο μπάζωμα με αργιλόχωμα της κοίτης στον Συλλεκτήρα 7, που βρίσκεται δίπλα στα Κανάλια, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στο χωριό καθώς η στάθμη του νερού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, θα προχωρήσουν δήμος Ρήγα Φεραίου σε συνεννόηση με την περιφέρεια Θεσσαλίας, τρεις εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τα προβλήματα πλημμυρισμού της Κάρλας.

Η συγκεκριμένη λύση θεωρείται προσωρινή, ενώ δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα αποβεί αποτελεσματική, προκρίθηκε όμως ως η ενδεδειγμένη εδώ που έφτασαν τα πράγματα.

Αυτό ανακοινώθηκε στην προχθεσινοβραδινή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Καναλίων μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου, που πήρε την ευθύνη να ενημερωθεί ο κόσμος, ο οποίος δικαιολογημένα ήταν στα «κάγκελα», βλέποντας διαρκώς να αυξάνεται η στάθμη του νερού στο ανατολικό φράγμα που «γειτνιάζει» με το χωριό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ενδεχόμενης πλημμύρας.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε πυρά ότι κατασκεύασε ένα έργο 250 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο «μπάζει», καθώς υπάρχουν ημιτελή συμπληρωματικά έργα, αλλά και παρεμβάσεις που προβλέπονταν και δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα το έργο να μην είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι μόνο.

Καταδείχτηκε επίσης το έλλειμμα στο κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών αλλά και στον τομέα της διαχείρισης, το οποίο βαραίνει τη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου, καθώς μόλις προχθές το πρωί, λίγες ώρες δηλαδή πριν γίνει η λαϊκή συνέλευση, εδέησε να μεταβεί στη Λάρισα και στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αναζητήσει λύση στο θέμα που αφορούσε στα Κανάλια.

Από την περιφέρεια Θεσσαλίας δεν παραβρέθηκε κανένας στη λαϊκή συνέλευση, ενώ προκειμένου να διασωθεί από την έντονη κριτική που δέχεται όλες τις προηγούμενες μέρες, αλλά και στη λαϊκή συνέλευση, για λάθη και παραλείψεις, ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην περιφέρεια λέγοντας ότι «η διαχείριση και η λειτουργία του έργου της Κάρλας είναι ευθύνη της». Απέφυγε να κάνει αυτοκριτική για την έλλειψη μέριμνας από πλευράς του δήμου ώστε να προστατευθούν οι πολίτες που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά μετά τις πλημμύρες και αρκέστηκε να ενημερώσει ότι συμφωνήθηκε «εργολάβος να μπαζώσει την κοίτη, ώστε να συγκρατηθούν τα νερά και να μην υπερχειλίσουν. Σε δεύτερο χρόνο θα τοποθετηθούν πόρτες προκειμένου να διασφαλιστεί η μη πρόσβαση στον συλλεκτήρα».

Εκτός από το καθαρά τεχνικό κομμάτι, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναδείχτηκαν τα λάθη και οι αβλεψίες που οδήγησαν δύο ποτάμια τον Κερασιώτη και τον Δανιήλ να πλημμυρίσουν «πλαγιοκοπώντας» και σ’ αυτή την περίπτωση τα Κανάλια, που βρέθηκαν ουσιαστικά «στη μέση», να παλεύουν προκειμένου να ανακοπούν τα ορμητικά νερά από τους προναφερθέντες χείμαρρους αφενός και αφετέρου να ξενυχτάνε αγωνιώντας αν τα νερά του συλλεκτήρα πλημμυρίσουν το ανατολικό φράγμα που είναι στα Κανάλια.

Στο χωριό σημαντικές ζημιές και πλημμυρισμένα σπίτια καταγράφονται στην περιοχή του Αγ. Χαράλαμπου, με τη δημοτική αρχή να δέχεται προχθές έντονη κριτική ότι επί εννιά χρόνια δεν έχει κάνει κανένα έργο στην περιοχή για τη «θωρακίσει» αντιπλημμυρικά.

Παρέμβαση που έγινε στην περιοχή «Κουμάσι» φαίνεται ότι λειτούργησε και στο συγκεκριμένο τμήμα του χωριού δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Στο σκοτάδι εξάλλου παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τα νεκρά ζώα, τα οποία αποτελούν υγειονομική βόμβα στην περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν περίπου 450 αιγοπρόβατα νεκρά παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα σε στάνες, σε λιμνάζοντα νερά, δίχως να υπάρχει πρόσβαση.

Πυρά σε Νασίκα

Ο κ. Νασίκας δέχτηκε κριτική ότι δεν μερίμνησε τόσα χρόνια ώστε να υπάρχει ένας υπάλληλος του δήμου που θα παρακολουθεί τη λειτουργικότητα του έργου της Κάρλας. «Θα μπορούσε οποιοσδήποτε από το αντλιοστάσιο της Πέτρας να πατήσει ένα κουμπί και να φύγουν τα νερά στη λίμνη;. Ποιος μπορεί να το ελέγξει αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραβάς, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής ήταν επίσης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ, ο οποίος καυτηρίασε την τακτική του κ. Νασίκα να αποφεύγει την ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για ένα θέμα τόσο σοβαρό. «Αυτή την π-πρωτοβουλία που πήρε σήμερα ο Αγροτικός Σύλλογος Καναλίων έπρεπε να την έχει πάρει ο δήμος κ. Νασίκα. Επρεπε υπεύθυνα να έχουν κληθεί οι επιστήμονες να μας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει. Κατά την εκτίμησή μας η πρόταση της περιφέρειας να πάει ο δήμος να κάνει ανάχωμα δεν είναι αποτελεσματική», σημείωσε επίσης ο ίδιος.

Κριτική στον δήμο ότι άφησε ανυπεράσπιστη την περιοχή των Καναλίων από αντιπλημμυρικά έργα άσκησε και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πανομάτης, ο οποίος επίσης άφησε αιχμές κατά της περιφέρειας Θεσσαλίας αναφορικά με τη διαχείριση για την Κάρλα.

Προβληματικό εξαρχής το έργο

Το έργο εξαρχής ήταν προβληματικό, υπήρξαν πολλά λάθη και παραλείψεις, επισήμανε με τη σειρά του το πρώην μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, ο οποίος εκτός από το σοβαρό κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας στάθηκε και στο περιβαλλοντικό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνονται καθημερινά μετρήσεις, ώστε να καταγραφεί ο βαθμός περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της λίμνης. Αναφορικά με τα Κανάλια ο ίδιος πάντως πρότεινε ακόμη και τη δικαστική προσφυγή εναντίον της περιφέρειας, με αφορμή τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή, λέγοντας ότι «τα οφέλη που μας υποσχέθηκαν ποτέ δεν τα είδαμε από την ανασύσταση».

Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκε ο Στέλιος Λημνιός, ως εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στην περιφερειακή αρχή Αγοραστού λέγοντας ότι «ελέγχεται για σοβαρά λάθη και παραλείψεις που αφορούν στη λειτουργικότητα και τη διαχειριστική επάρκεια του έργου».

Ο κ. Λημνιός απαριθμώντας ορισμένες από τις αστοχίες που είπε, τόνισε ότι από το 2016 θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης φραγμάτων στον ταμιευτήρα, που να διαθέτει δική του τεχνική υπηρεσία, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τη λειτουργικότητα του έργου και να παρεμβαίνει άμεσα σε προβλήματα που δημιουργούνται. Επισήμανε ακόμη ότι παραμένει ακόμη θολό το τοπίο αναφορικά με το ποιοι άνοιξαν τα θυροφράγματα στην περιοχή της Κάρλας και στέλνουν στον Παγασητικό εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένα και ρυπογόνα νερά και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο η Περιφέρεια Θεσσαλίας να σιωπά για το όλο θέμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.