Πλήθος σπάνιων πουλιών και άλλων άγριων ειδών έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια ο επανασυσταθείς ταμιευτήρας της Κάρλας, σύμφωνα με τον γνωστό συμπολίτη γιατρό, φωτογράφο και παρατηρητή Αλέξανδρο Οικονομίδη. Όπως αναφέρει ο κ. Οικονομίδης “για να εκτιμήσεις έναν τόπο, να τον φροντίσεις και να τον προστατεύσεις, θα πρέπει πρώτα να κατέχεις την αξία του…
Επειδή πρόσφατα ειπώθηκε ότι η Λίμνη Κάρλα δεν αποτελεί ακόμα οικοσύστημα αναρωτιέμαι οι παρακάτω καταγραφές με περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες τα τελευταία 4 χρόνια τι είναι;”
Παραθέτει μάλιστα κάποια στοιχεία τα οποία έχει καταγράψει ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των φωτογράφων της Κάρλας, μέσα από συστηματική δουλειά που γίνεται και βοηθάει μάλιστα και το έργο του Φορέα Διαχείρισης που υπάγεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στη λίμνη Κάρλα έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια
- Περισσότερα από 20 είδη μεγάλων παρυδάτιων ανάμεσά τους και οι μεγάλοι πληθυσμοί
- Αργυρο και Ροδοπελεκάνων αλλά και Φοινικόπτερων.
- Περισσότερα από 40 είδη μικρών παρυδάτιων ανάμεσά τους σπάνιες παρατηρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο
- 10 και πλέον είδη πάπιας και χήνας
- 30 και πλέον είδη αρπακτικών, ανάμεσά τους χρυσαετοί, σπιζαετοί και θαλασσαετοί
- 80 και πλέον είδη μικρότερων πτηνών
Προσθέτει μάλιστα μάλιστα ότι όλα τα παραπάνω ζουν ανάμεσα σε λύκους, τσακάλια, αγριόγατες, ζαρκάδια και άλλα άγρια ζώα του βουνού και του λόγγου, καταλήγοντας ότι οι καταγραφές συνεχίζονται.